Ben bugün işin teknik boyutuna çok girmeyeceğim özelliklerinden çok bahsetmeyeceğim işin diğer boyutundan yani hepimizi ilgilendiren ekonomik boyutundan yaklaşacağım. Kullanıcılar oyun dünyasında genelde XBox konsolu, Gaming PC veya Playstation konsolu söz sahibi yani oyun sever biri iseniz mutlaka erişmeniz gereken 3 platform bunlar. Bu güne kadarki hiçbir Playstation ürününe ilgi duymayan biri bile inanıyorum ki yine de bir PS 5 sahibi olmak ister alıp denemek ister birkaç oyun satın alıp onlarla kendine göre deneyimler yaşamak ister.

Aynısı cep telefonu veya tablet için de geçerli orada da tercih edebileceğiniz 2 ana platform var Android işletim sistemli telefonlar ve IOS kullanan Apple ürünleri. Birini seven diğerinden neredeyse nefret ediyor sürekli bu tür tartışmalar hepimiz yaşıyordur eminim böyle de bir gerçek var ama yine de geçtiğimiz günlerde yepyeni bir telefon serisi tanıtıldı ben her ne kadarda Android ve türevi kullanan insanların onu çok benimsemesine saygı duysam da inanıyorum ki onlar da gidip yeni bir Apple telefon alıp '' Yahu dur bakalım bunda neler varmış'' diye yola çıkarak incelemek kullanmak isteyeceklerdir.

Şimdi asıl kısma sonunda geliyorum IPhone ve Playstation 5' den sadece yola çıkabilmek için bunları anlatıyorum çünkü bu ürünler her ne kadar tercih skalamızda yer almasalar da alıp denemek isteyeceğimiz veya bir şekilde sempati duyduğumuz tüm her şeyi temsil ediyorlar ama artık alamayacak kadar değersiz bir paramız var ve günümüzde temel ihtiyaç sayılabilecek çok sıradan ülkelerde çok sıradan insanlar için rahatça ulaşılabilir olan ürünler bizim için birkaç sene öncesinin araba paraları olmuş durumda.! Araba paraları ne olmuş durumda peki? Onlarda ev paraları olmuş durumda. Peki, insanların tamamının dünyaya geldikleri günden itibaren edinmeye çalıştıkları en temel şey nedir? Tabiki bir ev sahibi olmak. Ülkemizde tabiki hala kolayca ev, araba, teknolojik ürünler, tatil, eğitim vb. ihtiyaçlarını çok rahatça giderebilen bir kesim var diyelim ki %15-25 lik bir kesim olsun ortalaması e peki diğer %75 ' in durumu ne olacak? Gün geçtikçe daha da fakirleşen gerekli eğitimi alamadığı için cahil bir yurttaş olan kolayca kontrol edilebilen kendi iradesi olmayan yurttaşlara ve en sonunda da en ufak bir olayda bir suçluya dönüşebiliyorlar. Peki, kazanç bunun neresinde?

Olayı nerden nereye getirdiğimin farkındayım ancak günümüzde nasıl ki bir ekmeğin fiyatı ulaşılabilir olmak herkes tarafından alınabilir olmak zorundaysa o ülkede teknolojik ürünlerin de fiyatları o seviyelerde olmak zorundadır. Üretmeyen yani gerektiği kadar üretmeyen ülkeler adaleti de astıkları ekmekler gibi askıya aldıkları zaman işte bunun ekonomik sonuçlarına hepimiz bir şekilde katlanıyoruz kimisi istediği telefonu alamıyor kimisi ekmek alamıyor kimisi bir ev alamıyor çok büyük bir kesim hiçbir istediğine ulaşamıyor. Kur fiyatları bir yandan üstüne katlanan vergiler bir yandan bugünü bugünün teknolojisi ile yaşayamaz hale geliyoruz.