Kaldırımlar ne anlatır biliyor musunuz? Bir ülke hakkında birçok şeyi anlatır. Kaldırımlar ile ülkenin gelişmişliği arasında ters orantı vardır. Kaldırımlar yüksek ise, o ülke gelişmemiş demektir, yüksek değil ise o ülke gelişmiştir.

Evet, bir ülkedeki kaldırımlara bakarak o ülke hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer ülkenin kaldırımları yüksek ise o ülke gelişmemiştir. Gelişmemiş bir ülkede eğitim sistemi zayıftır. Eğitim sistemi zayıf olan bir ülkede üretim, tüketimden azdır. Üretim az olan bir ülkede ekonomik sorunlar olur. Ekonomik sorunları olan bir ülkede refah yoktur. Refah sorunu olan bir ülkede adalet sistemi zayıftır. Çünkü ekonomisi iyi olan 5 ülke saydığınızda, o ülkelerin adalet sistemlerinin ne kadar güçlü olduğunu görebilirsiniz.

Maalesef, “Araç, kaldırımda oturan iki kadını ezdi.”, “Durağa giren otobüs şoförü, durakta bekleyen yolcuları ezdi.” gibi haberler karşınıza çıkmıştır. Hangi illerde olduklarını söyleyip reklam yapmayacağım. Bu, il sorunu değil ülke sorunudur.

Bazı gelişmiş ülkelerin bazı şehirlerinde kaldırım bile yoktur. Sadece asfalta bir şerit çekerler ve buranın kaldırım olduğunu belli ederler ve o çizgide yayalar güvenle yürürler. Ancak gelişmemiş bir ülkede bırakın yüksek kaldırımları, 30-40 metrede bir kasis görebilirsiniz. Aracınızın altını o kasislere vura vura, aracınızın ömrünü kısaltabilirsiniz. Eğer yola koyduğunuz tabelalar okunmuyorsa ve uyarı olarak yetmiyorsa, siz de mecburen yollara kasisler, kaldırımlar gibi koyduğunuz engeller ile durdurmaya çalışırsınız.