-

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan ve Perşembe günü gece saatlerinde Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Karasu’da oluşturulması planlanan Kültür Evi için ilgili arsa hakkında acele kamulaştırma kararı alındı. Kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Sakarya İli, Karasu ilçesi, Yukarı İncilli Mahallesinde bulunan 423 ada, 9 parsel numaralı taşınmazın, üzerinde yer alan ve sahip olduğu mimari, tarihi ve estetik özellikleri bakımından korunması gereken yapının ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olması, bazı kısımlarının yıkılması, kalan kısımlarının ise yıkılacak derecede tehlike arz etmesi ve ancak yapılacak restorasyon ve restitüsyon projesiyle sivil mimari örneğine uygunluğunun korunabilecek olması gerekçeleriyle, restore edildikten sonra ‘kültür evi’ olarak sosyal, kültürel ve benzeri içerikli faaliyetlerde kullanılmak üzere Karasu Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir”

İKİ ÖNEMLİ KÜLTÜR ve TARİH MERKEZİ

Karasu Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Karakaş konuyla ilgili Karasu Haberleri ve Öncü Karasu’ya yapmış olduğu açıklamada; “Uzun süreden bu yana bu alan için arsa sahipleri ile irtibat halindeydik ve kültür bakanlığı ile yazışmalar gerçekleştirdik. Kültür evinin tahsisini kısa süre içinde yapacağız ve daha sonrasında ödenek alırsak çalışmalara başlayacağız. Karasu’nun simgesi haline gelecek bir kültür yapısı inşa etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Karakaş, “Kültür Evi’nin içerisinde eski değerlerimizi taşıyan izler ve kütüphane olacak. Karasu’da doğal turizm kaynağı çok. Şimdi de bir kültür turizmi başlatmak istiyoruz. Bu kapsamda kültür evi de 388 metrekarelik bir arsa ve 92 metre karelik yapıdan oluşacak” şeklinde konuştu.

“Karasu Kalesi için de elimizden geleni yapıyoruz” diyen Karakaş, “Şu anda biz orada bir kazı yapamıyoruz. Bu işi Kültür Bakanlığı üstlendi. Kaymakamımız da Karasu Kalesi için önemli girişimlerde bulundu. Bu girişimlerin de sonuç vermesiyle Karasu’ya iki önemli kültür ve tarih noktası kazandırmış olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.