Ayşenur Elmacı'nın "Kimse senin çöpünün bekçiliğini yapamaz" başlıklı köşe yazısı

Temizlik personelleri bilinçsiz insanların, araçlarından dışarıya attıkları şişeleri, meyve kabuklarını, sigara paketlerini, yediği yiyeceklerin poşetlerini temizlemek zorunda değil. Bire bir gözlerimle defalarca şahit oldum. Aracın bir köşesinde atıklarınızı tutup araçtan inerken o çöpleri çöp kovalarına atmanın çok zor olduğunu düşünmüyorum.

Nasılsa temizleyen var anlayışından çıkın. İnsanlar sizin pisliklerinizi temizlemek zorunda değil. Araçtan attığınız o çöpleri resmen yerden kazıyıp alıyorlar. Bire bir gözlerimle şahit oldum. Sigara paketi resmen kaldırıma yapışmış adam onu kazımaya çalışıyordu.

Hiçbir şey yapmıyorsanız az empati yapın be. Başka bir şey istemiyoruz. Koyun kendinizi temizlik personelinin yerine veyahut bilinçli, yerde çöp gördü mü eğilip alan çöpe atan vatandaşın yerine koyun kendinizi. Dediğim gibi. Kimse benim çöplerimi temizlemek zorunda değil. Kimse senin çöpünün bekçiliğini yapamaz. Bunu yapmak zor değil.

Evlerinizde siz çöplerinizi evin içine mi atıyorsunuz? Evde yediğiniz çubuğun poşetini koltuğun altına veyahut halının üzerine sallayıp atıyorsanız dışarıda bu davranışları yapmanız gayet normal o zaman.

Evlerinizde çöpleri yere mi atıyorsunuz?
Hayır diyorsunuz dimi. Bende öyle düşünmüştüm.

O zaman dışarıda da bilinçli olun olur mu? Kimse senin, benim, onun artıklarını temizlemek zorunda değil.

Bir defadan bir şey olmaz demeyin! Senin gibi bir defadan bir şey olmaz diyen yüzlerce insan aynı anda yaşam alanımızı kirletiyor. Hemen hemen her köşede çöp kovaları mevcut, benim yaşam alanımı kirletmeye hakkın yok.

Ağaçlardan dökülen yapraklar süpürülsün yerlerden sadece. İnsanın temizlik personeli olması onun her türlü pisliği temizlemek zorunda olduğunu göstermiyor.

Bir personelde azını açıp bir şey söylemiyor. Abi çık müdürünün yanına konuş. Tahsin Öztürk işinin ehli ve her yerde de derim. Tahsin abinin üzerine tanımam kimseyi diye.

Böyle, böyle bir sorun var. İnsanlarımız bilinçsiz. Başkan aracılığı, başkan yardımcısı aracılığı veyahut temizlik işleri müdürlüğü aracılığı ile her ay halkımızı bilinçlendirmek için makaleler hazırlayalım. Halkımız bilinçlensin. Çevremiz kirlenmesin diye konuşmalar yapalım deyin.

Gerçekten bir insan tek seferde anlamıyor hiçbir şeyi. Defalarca dillendireceksin, anlatacaksın. Bunun gibi onlarca örnek verebilirim.

Temiz bir kaldırımdan yürümek varken ben senin attığın su şişesinin, çikolata kağıdının, sakızının, çubuk poşetinin üzerine basmak zorunda değilim. Benim görüntümü bozamazsın. Çeki düzen vermek gerekiyor kendimize.

Daha güzel bir oksijen, görüntü için senin sağduyuluğuna ihtiyacımız var. Bizimle olur musun?