Uğur Büyük'ün "Küçük Sanayi Sitesi ranta mı kurban gidiyor?" başlıklı köşe yazısı

Küçük Sanayi sitesi 1982 yılında kurulmuş. 150 dönüm arsanın 55-60 dönümü Küçük Sanayi Sitesi'nin aktif kullanımında. 104 dükkan sahibinden oluşan bir kooperatifleri var.

Geçen hafta bir tartışma ve bir istifa ile gündeme gelen bir konu aslında. Kooperatif Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Mehmet Çatalbaş ile Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı arasında sanayi sitesinin bulunduğu arsa ile ilgili bir tartışma yaşandı.

Sondan başladık işin biraz başına dönelim. Küçük Sanayi Sitesi'nin Palacı Petrol tarafında boş bir arsa hayırsever bir vatandaş tarafından cami yapılmak koşuluyla kooperatife hibe edilmek isteniyor. Mehmet İspiroğlu döneminde bir çalışma yapılıyor fakat kadastro tarafından bazı prosedürler yüzünden önce belediyeye oradan kooperatife geçmesi gereken arsa yapılamıyor.

2022 yılı içerisinde 104 tapu sahibi bu seferde Sanayi sitesinin ana yol kenarındaki 106 ada 97 parsel içindeki iki dönüm yeri, cami yapılmak için genel kurul kararı alıp belediyeye cami yapılması için müracaat ediyor fakat belediye tarafından reddediliyor. Karasu Belediyesi bu projeye sıcak bakmıyor. Kooperatif yönetimi olayı Büyükşehire, milletvekillerine, Ankara'ya taşıyorlar fakat bir sonuç elde edemiyorlar. Karasu Belediyesi tarafından tüm bu girişimler geri çevriliyor. Cumhur İttifakı ortağı olan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanına dahi bu olay ulaşsa da bir ilerleme kaydedilemiyor. Sayın Çatalbaş bunun üzerine BBP'den istifa ediyor.

Cami yapımı AKP'li bir belediye tarafından neden reddediliyor diye düşünürken Karasu Belediyesi "Karasu Sanayi ve Ticaret Kampüsü" adlı bir proje tanıtıyor. Küçük Sanayi Sitesi'nin karşısına Gazi Metal'in yanına büyük bir sanayi sitesi kurulması projenin özeti bu.

Defalarca yapılan açıklamalarda da denildi ki Küçük Sanayi Sitesi’ne dokunulmayacak bu farklı bir proje asıl hedef çarşıda bina altında imalat yapan işletmeleri oradan kaldırmak. Günler ilerledi belediye meclisinde 1/1000'lik imar planı açıklandı. Planda 150 dönüm civarında Sanayi Sitesi Kooperatifi'nin kullandığı yapılaşmış alan, yani ferdi mülkiyete geçmiş, ruhsatları alınmış, iskanı alınmış alan yok edilerek sanayi imarı askıya alınıyor. İşin özeti Karasu Belediyesi bu alanı komple imar planından çıkarıyor.

Peki bu ne demek oluyor? Yani Karasu Belediyesi Küçük Sanayi Sitesi’nin arsasına el koyup buradaki dükkanları başka bir alana taşımak mı istiyor? Altyapısı yapılmış, elektrik su hatları yenilenmiş, doğalgaz hattı bağlanmış anayolun deniz tarafında 150 dönümlük kupon arsa mı hazırlanıyor? Alışveriş Merkezi (AVM) yapımına uygun boş bir arsa mis gibi...