Deprem afetinin üçüncü gününde arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Hatay’a giden ve 12 gün bölgede kalan Gelecek Partisi Karasu İlçe Başkanı Salim Direk, deprem bölgesini değerlendirdi. Direk, “İlk olarak Hatay İskenderun’a giderek arama kurtarma çalışmalarına başlamak için AFAD’a gittik. Bizi gelişi güzel bir yere yönlendirdiler. Ortama girdiğimizde müthiş bir koordinasyon eksikliği olduğunu fark ettik” diye konuştu.  

MİLLETİN YARDIMINA MİLLET KOŞTU

“Kendimiz bir iki enkaz bularak arama kurtarma faaliyetlerine başladık” diyen Direk, canlı ve çok sayıda vefat edenlerin cenazelerine ulaştıklarını da belirtti. “İskenderun da bizim gördüğümüz milletin yardımına millet koştu” diyen Başkan Direk, “Bölgede ihtiyaç duyulacak olan malzemeler fazlasıyla vardı ama koordinasyon eksikliği nedeniyle yardımlar ya ulaşmıyor ya da geç ve düzensiz ulaşıyordu. İskenderun da 6 gün durduk ve çalışmalarımızda şunu fark ettik ki yıkılan binaların çoğu asmolen yapı ve eski binalardı” ifadelerini kullandı.

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ

İskenderun’un çok kötü durumda olduğunu, burada 6 gün kaldıktan sonra Antakya’ya geçtiklerini ve buranın durumunun daha da içler acısı olduğunu belirten Direk, bu bölgede de koordinasyon eksikliğinin göze çarptığına dikkat çekti. Direk, “Bizi yönlendiren kimse olmadığı için burada konteyner kurulumuna geçtik. Hatta bir vatandaş yanımıza gelerek enkazda ailesinin olduğunu ve 9’uncu gün olmasına rağmen kimsenin yardıma gelmediğini gelenlerinde ilgilenmeden gittiklerini söyledi. Bölgeye gelen ekipler canlıları çıkartmak için uğraşırken, cenazeler göz ardı edildi” dedi.

BARINMA SORUNU DEVAM EDİYOR

“Antakya denilen bir yer yok, tamamen yok olmuştu durumda” diyen Başkan Salim Direk, “Özellikle merkezde ciddi yıkım vardı. Bunun da en büyük nedeni ise, eski binaların olması, beton kalitesinin çok düşük olması ve nehir kenarında sağlam zemin üzerine kurulmayan yapılardan kaynaklanıyor” dedi. Hatay bölgesinde 12 gün kaldıklarını, Karasu’ya dönmelerine rağmen oradakilerle irtibat halinde olduklarını ve en büyük sorunun hala barınma sorunu olduğuna dikkat çeken Direk, “Çoğu insan sokakta, arabada kalıyor. Konteynerler kurularak insanların barınma sorunu ivedilikle çözülmeli. Oradaki insanlar çaresiz ve ne yapacaklarını bilemiyor” açıklamasında bulundu.

Güler Çınasoğlu’nun haberi