Ayşenur Elmacı'nın "Üreticinin beklentisi büyük" başlıklı köşe yazısı

Fındık fiyatları yaklaşık iki aydan bu yana 56 TL'ye sabitlenirken üreticiler 2023 yılında yani bu yıl fındık fiyatlının 80 TL seviye üstüne çıkmasını istiyor.

2022 yılında rekoltenin düşük olması, iç ve dış piyasada ihracatı karşılamayacak durumdaydı. Ama her nedense fiyatlar 59 TL'yi gördükten sonra, TMO piyasaya fındık sürmesiyle fiyatlar 53 seviyelerinde uzun zamandır bekledi.

Üreticiler 2022 yılında bu fiyatları asla beklemiyordu. Ama üreticilerimiz ihtiyacı kadar pazara fındık indirmeye gayret etti ve direnç gösterdi. Hala üreticimizin elinde istediği fiyata satmak için beklettiği fındık var, üretici umudunu kaybetmedi ve bu umudunu 2023 yılına taşıdı.

Fındıkta bir maliyeti var. Rekolte sebebi ile 55 TL gibi bir maliyet tahmin ediliyor. Bu maliyetin karşısında bir fiyatın oluşması bekleniyor. En az 80-90 TL bandından bir fiyatın oluşması kamuoyunu rahatlatacaktır.

Üreticiler afaki bir fiyat istemiyor. Üreticinin istediği 80-90 TL seviyesinde bir fiyat istikrarının oluşmasıdır. Bu durum gerçekleşirse gelecek sezonlarda kaliteli ve verimli fındığın üretimi artacaktır.

Aslında üretici 80-90’lı rakamları değil daha da fazlasını hak ediyor.

Dolar ve Euro’nun geçen seneye göre bir hayli artış göstermesi fındığın bu sene 120 TL olması haktır.

İlçemize baktığımız zaman geçimini sadece fındıkla sağlayan yüzlerce aile var. Ülke ekonomisinin bu denli diplerde olması neticesinde,  fındık fiyatının da 120 seviyelerinde açıklanması bir nebze de olsa üreticileri hafifletecektir.

Fındık fiyatının açıklanmasını dört gözle bekleyen üreticinin inşallah bu sene yüzü güler ve bir sonraki fındık hasatına kadar rahat bir yıl geçirirler.

Her sabah bir zam haberi ile güne başlıyoruz. Bu zamlarının ardından da üreticinin yüzünü bir nebze de olsa güldürebilirler inşallah.

Üretici her zaman hak ettiğini kazanmalı. Üretici üretmezse tüketici ne tüketecek? Bu sadece fındıkta değil. Arpada, buğdayda, yulafta gibi her üreticiye sahip çıkılmalıdır.

Köylü hani milletin efendisiydi?

Köylüyü bitirmek yerine köylüyü canlandırmak ekonominin yükselmesi demektir.

Ekonomiye sadece isim olarak bakmayalım.

Ekonomi üretmekten geçer. Üretmek için köylüye ne verildi. Arazisi olan üreticiye beş kuruş destekleme verilerek üretime katkı sağlanılmaz.

Çiftçinin her zaman yanında olacaksın ki üretim artsın.

Fabrika kapatmak yerine fabrika açarsak üretime katkı sağlarız.

Dış devletlere bağlı olduğumuz sürece ne bu ekonomimiz düzelir ne de bir adım ileri gidebiliriz. Kendi fındığımızı buradan 60 TL olarak dış devletlere yollarız ordan bizim fındık bize gelirken 200 TL olur.

Bu mu ihracat? İthalat? Bu mu ekonomiyi ayakta tutma yöntemimiz?

Ülkemizin güzelliklerinin ve nimetlerinin farkına varmamız dileği ile hayırlı haftalar.