Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik ve doğalgaz faturalarının üç ay süreyle geçen iki yılın kullanım bedeli üzerinden ortalama bir fiyat alınarak kesileceğini açıklamıştı. Mart, Nisan ve Mayıs ayının faturaları milyonlarca aboneye bu şekilde kesilecek. Mart ayı faturasını alan benim gibi kimi aboneler ise kendilerine yüksek bedelden fatura kesildiğini düşünüyor. Pek çok bölgede ortalama alınan faturalar da evlere bırakılıyor. Faturayı bırakan, sayacı da okuyamıyor mu? Anlamak mümkün değil.

 

Neden böyle mi düşünüyorum? Çok basit. Üşenmedim, baktım iki yıldan beri evimize en yüksek 140 lira elektrik faturası gelmiş. 100 – 125 lira bandında gelmiş çoğu. Mart ayı faturamız yani ortalama faturanın geleceği ayki faturamız 158 lira geldi. Şimdi soruyorum bu nasıl ortalama? Bu neyin ortalaması? Hangi faturalarımızı topladınız?

 

Aritmetik ortalama nedir biliyor musunuz mesela örnek vereceğim; 2019 Mart faturam 115 lira, Nisan 125 lira ve Mayıs ayı 130 lira gelmiş olsun. 115+125+130= 370 lira yapar toplam. 370'i de üçe böleriz 123 lira yapar. Yani bu üç ayın ortalama faturası 123 lira gelmesi gerekir. Siz de kendi faturalarınızı bu şekilde yaparak ortalamasını alabilirsiniz.

 

Daha da ilginci var. Bir aydır kapalı, içerideki elektrikli aletlerin fişleri çekili dükkanımıza 41 lira fatura geldi. Yan bloğumuzdaki kiralık boş eve 44 lira fatura gelmiş. Bu ne demek oluyor? Yani bir eve ya da iş yerine hiç bir tüketim yapmadan kafadan en az 40 lira fatura mı geliyor?

 

Elektrik tüketimi de aydan aya pek değişmez fakat doğalgaz kesinlikle değişir. Hava daha soğuksa fazla yakıyoruz havalar iyiyken mesela biz hiç yakmıyoruz. Bunun nasıl ortalaması olacak ki?

 

Değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum. İyi haftalar.