Ali Keskinsoy'un "3 yerde 3 şeye hakim olmalısın!" başlıklı köşe yazısı

Kıymetli okuyucularım, geçenlerde okuduğum güzel bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Diyor ki; özellikle 3 yerde 3 şeye hakim olmak, 3 şeyi kontrol altında tutmak çok önemlidir.

Birincisi; yalnız kaldığın zaman fikirlerine, düşüncelerine hakim olmalısın.

Değerli okuyucularım, şeytan 2 kimseyi çok sever.

Birincisi yalnız olan kişi, ikincisi de öfkeli olan kişi. Öfkeli olan kişi şeytanın elinde oyuncak gibidir.

Onun için efendimiz Aleyhisselam; kendisinden nasihat isteyen kişiye asla öfkelenme, öfkeni kontrol et buyurmuştur.

Yalnız olan kişide; her ne kadar Allah’ın kendisini gözettiğini bilse de buna inansa da iman zaafından dolayı, sanki haşa Allah görmüyormuş gibi davranıp yanlışlar yapabilir.

Şeytan yalnız kalan kişinin zihnine kötü düşünceler getirir. Oda nasıl olsa kimse yok diye yapmanın gayretinde olur. Onun için düşüncelerimize çok hakim olmalıyız. Baktık kötü şeyler düşünüyoruz. Hemen yalnız ortamı terk etmeliyiz veya estağfurullah deyip, bu şeytandandır deyip uyanık olup, bu işi dağıtmak bu düşünceyi dağıtıp kendimizi başka şeye, meşru olan şeylere yönlendirmemiz gerekiyor.

İkincisi; insanların arasında diline hakim olmalısın.

İnsan bazen iş olsun diye konuşur. Ortamdaki o cazibeye kapılır, gıybet edebilir, dedikodu yapabilir, bazen yalanda söyleyebilir. Asla insanların cazibesine kapılmadan bu söz benim faydama mı olur, zararıma mı olur diye ölçüp ona göre konuşmanın gayretinde olmak lazım.

Üçüncüsü de bir başarı elde ettiğin zaman gururuna hakim olmalısın. Başarı elde ettiği zaman insan gururlanır, kibirlenir, kendinden bilir. Halbuki mümin bir nimet geldiği zaman Süleyman aleyhisselam gibi demelidir.

Bu rabbimin ikramı sayesinde olmuştur diyebilmelidir.

Allah beni imtihan ediyor, şükür mü edeceğim, nankörlük mü edeceğim diye düşünmeli. (neml 27/40)

Allah’ım sana hamdolsun sen bu gücü vermeseydin, sen bu kabiliyeti vermeseydin ben bir şey yapamazdım sendendir deyip kibrine gururuna kapılmamalıdır insan.

Allah’u Teala yalnız kaldığımızda düşüncelerimize, insanlar arasında dilimize, başarı elde ettiğimiz zaman da gururumuza hakim olma gücünü, kuvvetini hepimize lütfeylesin, ikram eylesin.