-

HALKI ENFLASYONA YENİK DÜŞÜRMEYECEK

Asgari ücrete yapılması beklenen zamma ilişkin açıklama yapan AK Parti Karasu İlçe Başkanı Recep Aksu, “İktidara geldiği günden beri her koşulda vatandaşımızın yanında olup halkının refahını düşünen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret konusunda halkını enflasyona yenik düşürmeyecektir. Yakın zamanda açıklanacak olan asgari ücretinde buna göre değerlendirileceği ve açıklanacağı aşikar. Ben değil, biz olmak zorunda olduğumuz bu günlerde hep birlikte önceliğimizin milletin kazanımları olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Cumhurbaşkanımız Erdoğan bu konu ile ilgili yakın zamanda bir açıklama yapacak” sözlerine yer verdi.

RAKAMIN ÖNEMİ KALMADI

“Asgari ücretin ne kadar arttırılacağından ziyade alım gücünün ne kadar eski seviyesine döneceği önemli” diyen CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, “Bu düzen oturmadıkça asgari ücretin 20 bin TL olmasının pek bir önemi yok” dedi. “Asgari ücrette toplumun beklentisi çok yüksek” diyen Süt, “Esasen asgari ücret rakamının öneminin olmadığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Ekonomik girdileri düzgün ayarlamadığınızda asgari ücret artışı enflasyona, enflasyonun artışı da alım gücünün düşmesine neden olacak. Bu yılda gördüğümüz gibi ara dönemde ücret artışı gereksinimi duyulacak. Bu yüzden açıklanacak olan ücretin 10 bin ya da 15 bin olması arasında bir fark görmüyorum. Bir an önce alım gücünü arttıracak politikalar devreye girmeli. Asgari ücreti 10 bin lira yapalım, siyaseten de biraz rahatlayalım demek de çok makul değil. Çünkü vatandaşın alım gücü olmadıkça insanlar mutlu olmayacak” dedi.

KADERLERİNE MAHKUM EDİLMEMELİ

İYİ Parti Karasu İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu, asgari ücreti 10 bin TL altında düşünmenin mümkün olmadığını söyledi. Sarıoğlu, “TÜRK-İŞ araştırmasının 2022 Kasım ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 7 bin 786 liraya yükseldi. Bunun yanında barınma, ısınma, iletişim, ulaşım, sağlık, giyecek gibi birçok gider kalemini eklediğimizde asgari ücreti 10 bin TL’nin altında düşünmek mümkün görünmüyor. Asgari ücrete üç ayda bir enflasyona göre düzenleme yapılmalı. Bunun yanında emekli maaşı asgari ücretle eşitlenmeli. Ülkemiz şartlarında emekliyi 3 bin 500 TL maaş ile geçinmeye mahkum etmek, emekliyi kendi kaderine mahkum etmektir” sözlerini kullandı.

HER İKİ TARAF DA DÜŞÜNÜLMELİ

Büyük Birlik Partisi Karasu İlçe Başkanı Hasan Eminoğlu, asgari ücrette popülist siyaset yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Eminoğlu, “Asgari ücret tüm şartlar göz önüne alınarak belirlenmeli. 9 bin ve üzerinde bir fiyat verilirse tüm dengeler bozulur. Bu sefer yeniden her şeye zam üstüne zam uygulanır. Bu durum da olmaz” dedi. Asgari ücretin 7 bin 200, 8 bin 200 arasında olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Eminoğlu, “Bu fiyattan yukarısını bu ülke kaldırmaz. Asgari ücrete zam yapılırken işçi ile birlikte iş veren de düşünülmeli. İki taraf için de ortada bir fiyat politikası uygulanmalı” açıklamasında bulundu.

ARADA EZİLEN HALK OLACAK

Asgari ücrette işçinin hakkettiği ücreti ve değeri alması gerektiğini söyleyen Gelecek Partisi Karasu İlçe Başkanı Salim Direk, “Partimiz asgari ücreti 9 bin 130 TL olarak açıkladı ama işverende düşünülmeli. Stopaj, KDV, sigorta gibi girdiler baza alındığında işletmeler için bir yük oluşuyor. Bu yüzden işçi sendikaları, hükümet ve işverenlerin ortak bir paydada buluşması gerekiyor” dedi. Asgari ücretin 7 bin 500 – 8 bin TL olması gerektiğini de söyleyen Direk, “Bizler esnafız. Asgari ücrete zam yapıldığında bizlerde ürünlerimize zam yaparak hizmet karşılığını arttırmamız gerekecek. Buda enflasyona neden olacak. Bu yüzden asgari ücret ne kadar artarsa artsın milletin alım gücü de düşecek. Asgari ücretin çok hızlı artması hızlı bir zam durumunu da beraberinde getirecek” dedi. Asgari ücretin artmasının sadece hükümete yarayacağını da söyleyen Direk, “Devlet, KDV’den, sigortadan, stopajdan kazanacak, arada ezilen ise maalesef sadece halk olacak” diye konuştu.

İKTİDAR İPİN UCUNU KAÇIRMAMALI

“Asgari ücrete normalin üzerinde bir fiyat verilerek seçim yatırımı yapılırsa, hem asgari ücretliler hem vatandaşlar hem de işverenler bundan olumsuz yönde etkilenir” diyen Deva Partisi Karasu İlçe Başkanı Abdullah Çatalbaş, “İş verenlerin birçoğu işten çıkarmaya gidecektir. Bu da yüz binlerce insanın işsiz ve aşısız kalması demektir. Ayrıca asgari ücrete normalin üzerinde artış yapılırsa zamlarda yağmur gibi gelecektir. Bu da toplumun tamamını olumsuz yönde etkileyecektir. Onun için ne düşük gösterip asgari ücretli insanımızı zorda bırakmalı nede yüksek gösterip bir sürü kardeşimizi de işsiz ve aşsız bırakmalı. Verilen karar akabinde ise zam yağmur altında ıslanmamalı. İktidar ipin ucunu kaçırırsa bu olumsuzluktan en çok bebekler, çocuklar ve anneler etkilenir. Sayın Cumhurbaşkanı 60’lı yaşlarında ülkeye krizin en derinlerini yaşatıp 70 yaşından sonra ‘bu ülkeyi krizden ben çıkarırım’ demesi de çok manidardır” dedi. Çatalbaş, “Vatandaşlarımız biraz daha sabretsin. Güzel günlere az kaldı. Hayallerimizin hayat bulduğu günlere hep birlikte yürüyeceğiz” sözlerini kullandı.

DENGEYİ KURAMIYORLAR

Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkanı Osman Önal, asgari ücretin en az 8 bin 750 TL olması gerektiğini söyledi. Önal, “Kafamızda hesaplayarak yaptığımız fiyatta bile kira, faturalar, gıda giderlerini düşündüğümüzde kalan parayla bir ailenin geçimi zor” dedi. İşveren açısından da baktığımızda şunu söyleyebilirim ki devlet hangi esnafın bugüne kadar yanında oldu. Hazır para istemiyoruz. Devlet kaçak iş yapanların bile önüne geçemiyor, bir yaptırım uygulamıyor. Bunlarda bizim fiyatlarımızı dip yaptırıyor. Böyle olunca da iş veren belirlenecek olan asgari ücreti nasıl verecek bu da bir muamma. Maalesef denge düzgün kurulmuyor. Çünkü denge kurmak adaletli insanların işidir” ifadelerini kullandı.

YANGIN BÜYÜK

Zafer Partisi Karasu İlçe Başkanı Fatih Demirci, açıklanacak olan asgari ücretin yoksulluk sınırının en fazla yüzde 50 üzerindeki bir oranda olması gerektiğini belirtti. Demirci, “Bir ülkenin işçisi yoksulluk sınırının altında maaş almamalı. Açıklanacak olan ücret 12 bin TL olmalı ya da 10 bin TL’nin altına düşürülmemeli. Ayrıca yapılacak olan zammın ardından bunun bize geri dönüşü gıda, enerji gibi temel ihtiyaçlara uygulanacak zamlarla olmamalı. Yani işçiye verilen zam bir cebine koyulup diğerinden alınmamalı” dedi. Önemli olan asgari ücrete yapılan zam değil, alım gücünün sabit kalması olduğunu da belirten Demirci, “Paranın değeri düştükten sonra asgari ücrete yapılan zam sadece gösterişten ibarettir. İşçiler açlık sınırının altında asgari ücret alıyor. Maalesef ki büyük bir yangın var. Asgari ücret açıklandıktan sonra alım gücü sabit kalmalı. Eğer bu sabit kalmazsa yapılacak zammın hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullandı. Demirci, asgari ücretlinin maaşına enflasyon farkının aylık olarak yansıtılması gerektiğinin de altını çizdi.

ALIM GÜCÜ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI

Asgari ücret konusuna ilişkin açıklamada bulunan Milli Yol Partisi Karasu İlçe Başkanı Hanife Ayşem Gül Albar, “Eğer bir ülkede verilen asgari ücret, açlık sınırının altında ise orada adaletten; yoksulluk sınırının altında ise orada yaşam hakkından bahsetmek mümkün değildir” vurgusunu yaptı. Albar, “Milli Yol Partisi insanların standart yaşamlarını sürdürebilmeleri için yaşam hakkı maaşının insan hakları konusu olduğunu altını çizer. Siz insan haklarını masada pazarlık konusu yapamazsınız. Zorunlu ihtiyaçları dikkate almadan oluşturduğunuz borçlandırıcı borç ekonomisinin kötü sonuçlarını çalışanların sırtına yükleyemezsiniz. Eğer alım gücü artmıyorsa siz kesinlikle o insanlara refah getirmiyorsunuzdur. Önemli olan burada alım gücüdür” dedi.