-

Karasu Devlet Hastanesi’nde kurulan stantta, 9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü kapsamında hastalık hakkında bilgilendirme yapıldı. Hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra hastane personeline de bilgi veren sağlıkçılar, stantta Çölyak hastalarına uygun ikramlıklar da dağıttı.

Karasu Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Celalettin Akyol, hastane yöneticileriyle birlikte stant faaliyetlerine katıldı. Akyol, “Çölyak hastalığı hakkında farkındalığın arttırılmasıyla birlikte hastalığın tanınması, Çölyak hastalarının günümüzde psikososyal açıdan yaşadığı zorlukların azaltılması, ürünlere ulaşılabilirliğin artması konusunda faydalı olacaktır” dedi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Çölyak Hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan Gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığının literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür. Dünya üzerinde her 100 kişiden 1 kişinin Çölyak hastası olduğu bilinmektedir.