Cevdet Sunay, 1960-1966 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 12. Genel Kurmay Başkanı olarak görev yapmış, 28 Mart 1966 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Cumhurbaşkanı olmuştur. Genel Kurmay Başkanlığı döneminde sorumluluk alarak pek çok meseleye çözümler bulması, Cumhurbaşkanı olmasında önemli rol oynamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları, sık sık yurt gezilerine çıkarak ülkenin doğusundan batısına kadar köy, kasaba, bucak, ilçe, kaza ve vilayetlere kadar ziyaretlerde bulunmuşlardır. Bu gezilerde genelde halkın sorunlarını dinlemişler, açılışlara katılmışlar, gerçekleştirilmesi düşünülen projeler için saha çalışması yapmışlardır. Davetler, doğal afetler, seçim öncesinde vatandaşa seslenmek de yurt gezilerinin amaçları arasında olmuştur. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 1967 yılında Kocaali’yi ziyaret etmiştir. Bu sırada Kocaali, idari olarak Karasu’ya bağlı bucak statüsünde bulunmaktadır.

Dönemin Kocaali Belediye Başkanı Ömer Ulusinan, ekibiyle birlikte Kocaali halkı için bütün gayretiyle mücadele ediyor, halkın taleplerini yerine getirmeye çalışıyordu. Kocaali’nin nüfusu hızla artıyor, halk; hükümet işleri başta olmak üzere okul, hastane, eczane gibi ihtiyaçlarını karşılamak için Karasu Kazası’nın merkezi İncilli’ye gitmek zorunda kalıyordu. Kaza merkezine giden yol Kuyumculu, Karasu Köyü ve Aziziye’nin içinden geçiyor, üzerinde Maden Deresi ile Küçükboğaz Deresi gibi iki büyük akarsu bulunuyordu. Özellikle kış aylarında sel ve taşkınlar sebebiyle ulaşım durma noktasına geliyor, yollar çamur deryasına dönüşüyordu.

Kocaali halkının en büyük dileği ilçe olmaktı. Belediye Başkanı Ömer Ulusinan gittiği her yerde “Dileğimiz ilçe olmaktır!” sloganını üstüne basarak vurguluyordu. 1967 yılının şubat ayında Sakarya Valisi Ertuğrul Ünlüer; bütün yetkililere çektiği faksta Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın Sakarya’ya geleceğini, yol üzerindeki köy, kasaba ve ilçelere uğrayacağını bildirdi.

Bunun üzerine Kocaali’de başkan Ömer Ulusinan öncülüğünde hummalı bir hazırlık çalışması başladı. Cumhurbaşkanı, Kocaali Merkez Camii önünde karşılanacaktı. Sokaklar Türk bayraklarıyla süslendi. Halktan halılar toplanarak yerlere serildi. Okul öğrencileri ve izciler yolun her iki tarafına dizildiler. Vatandaş, devlet memurları, belediye meclis üyeleri, köy muhtarları ve Kocaali halkı alanda hazır bulundular. Sakarya Valisi Ertuğrul Ünlüer, Belediye Başkanı Ömer Ulusinan ve Jandarma Komutanları, belediye konağı önünde Cumhurbaşkanı’nı beklemeye koyuldular. Konağın giriş kapısına Türk bayrakları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün posteri asıldı. Hemen önüne “Dileğimiz İlçe Olmaktır” yazılı pankart asıldı.

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Kocaali’ye teşrif edip araçtan indikten sonra müzikler çalmaya başladı. Halk oyunları ekibi yöresel oyunları büyük bir coşkuyla oynadı. Sunay, halıları fark ettikten sonra nezaket göstererek yan taraftan, halıya basmadan yürümeye devam etti. Halkı selamlayıp dinledikten sonra belediye makamına geçti. Bir kahve içtikten sonra Kocaali’den ayrıldı. Aynı gün Kuyumculu, Karasu Köyü ve İncilli’yi de ziyaret etti.

Kaynak: Ali Hekimci, İrfan Sarımehmetoğlu, Yusuf Öngören.

Fotoğraflar: Kocaali Belediye Arşivi