6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından Karasu’da Deprem Yardım Komisyonu kurulmuş ve çalışmalara başlanmıştı. Komisyonda yer alan Karasu Belediyesi adına Başkan Yardımcısı İsmail Karakaş, İlçe Yazı İşleri Müdürü Turan Yüzücü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Kemal Ataç, İlçe Tarım Müdürü Yutkun Cabak, Sosyal ve Dayanışma Vakfı Müdürü Özer Püskül, İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Murat Çetin ve Türk Kızılay Karasu Koordinatörü Adem Ekşi haftanın iki günü toplanarak değerlendirme toplantılarına devam ediyor.

TOPLAMDA YAPILAN YARDIMLAR

Depremin ilk gününden bugüne kadar bölgede 55 personelin görevlendirildiği, 45 tır, 10 kamyon ve 1 minibüs ihtiyaç malzemesinin toplandığı, 627.900,00 TL AFAD hesabına bağış yapıldığı ve 258 ünite kan bağışı toplandığı açıklandı. Ayrıca Karasu Belediyesi Yardım Toplama ve Dağıtım Merkezi’ne ise 634 kişinin başvurduğu, 308 adet erzak kolisi, 135 poşet et, 5 bin 700 lira değerinde market kartı, 112 kadın ve 205 erkek kuaför fişi ile 2 bin 825 adet ekmek fişinin dağıtımının gerçekleştiği ve başvuran kişilerin kıyafet, bebek bezi, mama, ısıtıcı, eşya gibi yardımlardan da faydalandığı bildirildi.

TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

6 Şubat ve 14 Mart tarihleri arasında Karasu Belediyesi bünyesinde yapılan yardımlar ise şu şekilde: Deprem bölgesine, arama kurtarma, teknik işler için iş makinalarının bakımlarını yapılması üzere toplamda 32 personel, ekskavatör ve operatörler, konteynır gönderildi. Deprem bölgesi için diğer kurumlara araçlar temin edildi. 16.02.2023 itibari ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü keşif için yaklaşık 11 personeliyle bölgeye gitti. Belediye çalışanları kendi aralarında yardım kampanyası düzenleyerek AFAD hesabına 146.900.000 TL yatırdı. İlçe genelinde yardımları toplamak ve toplama depolarına getirmek için araç temin edildi. Toplama merkezine 541 kişi başvuru yaptı. Tüm ihtiyaçları depodan karşılandı. 284 kişiye koli dağıtıldı. 121 poşet et, 5 bin 300 TL market kartı, 2 bin 105 adet ekmek dağıtımı yapıldı. 112 kadın ve 202 erkek kuaför ihtiyaçları karşılandı.

EVİM YUVAN OLACAK PROJESİ

Karasu Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü ise, deprem bölgelerinden gelen vatandaşların kayıt bilgilerini aldı. 14 Mart itibari ile kayıt yaptıran 468 aile bin 685 kişi olduğu, 179’nun ise geriye dönüş yaptığı açıklandı. “Evim Yuvan Olacak” projesi kapsamında ise 80 adet uygun ev bulunduğu bildirildi. İlçe Tarım Müdürlüğü ise deprem bölgesinde bulunan hayvanlar ile ilgili yem çalışması yapacak. Ayrıca müdürlüğe bağlı iki personelde deprem bölgesi için görevlendirildi. İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ise, 135 kalem ihtiyaç listesinden oluşan 162546 adet ihtiyaçları hazırlayarak deprem bölgesine gönderdi. Kaymakamlık, Belediye aracılığı ile Karasu Spor Salonu’ndan toplamda 17 tır, 3 kamyon ve 1 minibüs yardım malzemeleri bölgeye ulaştırıldı. Ayrıca ilçemizdeki sivil toplum kuruluşları da deprem bölgesine 28 tır ve 2 kamyon yardım malzemelerini teslim etti.

YARDIMLAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Karasu İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ise deprem bölgesine 540 adet battaniye gönderdi. Ayrıca Karasu Spor Salonu’nu depo ve malzeme dağıtımı için kullanıma açtı. 6 kişilik ekip oluşturularak yardımlar toplandı. 2. el kıyafetler ayıklanarak ilçemize gelen ihtiyaç sahipleri vatandaşlara temin edildi. Malzeme toplanması ve ayrıştırılması ise hala devam etmekte.  İlçe Sağlık Müdürlüğü ise ilçemize gelen depremzede ailelerin sağlık sorunları olup olmadığını için ziyaretler gerçekleştirdi. İlçe Müftülüğü deprem bölgesine 4 personel görevlendirerek 481.000 TL nakdi yardım topladı. Ayrıca depremzede aileler manevi destek için ziyaret edildi. Kızılay ise deprem bölgesi için toplamda 258 ünite kan bağışı topladı. Toplanan bu bağışlarla Sakarya bölgesinde deprem bölgesi için yapılan kampanyada toplanan kan üniteleri limiti doldu. Her pazartesi günü ise Atatürk Bulvarı’nda kan bağışı kampanyaları hala devam ediyor.

İHTİYAÇLAR KARŞILANDI

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde ise Hasan Keleş Meslek Lisesi’nde deprem bölgesi için 139 adet soba, kimya bölümünde ise sıvı sabun ve çamaşır suyu üretimi yapıldı. Ayrıca metal teknoloji alanınca bölgeye tam donanımlı seyyar duşa kabinler gönderildi. Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ise uyku tulumları dikildi, 1 hafta boyunda haftalık sandviç üretildi. 6 öğretmen ise deprem bölgesinde görevlendirildi. Okul çağındaki çocuklarda hiçbir şart aranmaksızın en yakın okullara kayıtları gerçekleştirildi ve 429 öğrencinin tüm okul ihtiyaçları karşılandı. Öğrenciler ise iki adet okul servisi de Kaymakamlık tarafından temin edildi. 7 kamyon yardım malzemesi bölgeye gitti. Halk Eğitimi Merkezi ise battaniye üretimi yaptı. 9 Mart itibariyle de 4 okul müdürü deprem bölgesindeki eğitim-öğretimi koordine etmek için görevlendirildi. Karasu Sosyal Gelişim Merkezi’nde ise rehberlik ve psikolojik danışmanlık merkezi kuruldu.

Güler Çınasoğlu’nun haberi...