Ayşenur Elmacı'nın "Fındık beklentilerin çok altında kaldı" başlıklı köşe yazısı

Fındık hasadının başlamasıyla birlikte tarlaya giren üreticiler, fındığın beklentilerinin çok altında ve küçük olduğunu dile getiriyor.

Fındık hasadı öncesinde bahçeye giren üreticiler, topladıkları fındığın çuvala koydukları fındıktan çok farklı olduğunu belirterek, bazı üreticiler geçen yıl elde ettikleri ürünün yarısına dahi ulaşamayacaklarını ifade ediyor.

https://www.findiktv.com um haberine göre fındık yetiştiricileri, bu yıl fındık üretiminin oldukça düşük olduğunu dile getirerek, "Tüm yıl bahçelerimize özen gösterdik ve hasat için hazırlık yaptık, ancak yine de istediğimiz verimi elde edemiyoruz. Geçen yıl 2 tondan fazla fındık toplamıştım. Ancak bu yıl en fazla 1,5 ton olabilir. Üstelik topladığımız fındığın büyük bir kısmı da kalitesiz. Topladığımız fındıkla daha sonra ayrıştırdığımız fındık arasında büyük farklar var gibi görünüyor." şeklinde konuşuyor.

Bu yıl üreticilerimiz hüsranla karşılaştı. Çünkü bahçelerinde hedefledikleri fındık yok. Zaten açıklanan rekolteye ulaşılması da imkânsız.

Bu şartlar altında üreticilerimiz yine de hasadını yapmaya çalışıyor ama bu işten üreticilerimizin çok karı olmaz. Çünkü maliyetin 86 lira olduğu bir yerde fındık taban fiyatı 82.5 lira açıklanıyorsa, üretici zaten zarar ediyor demektir.

Fındık hasat mevsimi sürerken, fındıklar patoza verildikten sonra kurutulup pazara arz edilmeye başlandı. Ordu 2023 yılının ilk fındığı satışa sunuldu. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) duyurduğu 82.5 lira fiyat öncesinde, serbest piyasada yeni sezon fındık 74 TL'den alıcı buldu.

Fındık üretici temsilcileri, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirterek üreticilere uyarıda bulundu ve fındık hasadını erken pazara sürmemeleri yönünde öneride bulundu.

Geçen yıl 3,5 dolar olan fındık bu sene 3,04 dolar ediyorsa bu fiyatı açıklayanın da, üreticinin de, tüketicinin de oturup bir düşünmesi gerekiyor.

Geçen yıl 1 dolar 13,5 TL iken şimdi 1 doların 29’lara ulaştığı yerde bu fiyatın açıklanması tamamen üreticiyi hüsrana düşürmektir.

Hangi mantıkla hareket ediliyor artık şaşıp kalıyoruz.

Kendi üreticisine sahip çıkmayan hükümet kime sahip çıkacak diye sorsak çok mu ileri gitmiş oluruz?

Çiftçi yorgun, asgari ücretli geçinemiyor, ekonomi yerlerde, her gün yeni bir zamla uyanıyoruz. 

Bu yıl fındık beklendiğinden az ve yüksek kalitede de değil.

Allah üreticilerimize sabır ve güç versin.