-

Uzun zamandır muayene parasının ilaç reçetelerine yansıtıldığını söyleyen Eczacılar Odası Karasu – Kocaali Bölge Temsilcisi Yakup Altıntaş, bu durumdan dolayı mağduriyet yaşandığına dikkat çekti. Altıntaş, “Eskiden vatandaş muayene ücretini hastanede ya da sağlık ocaklarında vezneye ödüyordu. Son yıllarda ise bu ücret reçetelere yansıtıldı ve bu da hasta ile eczacıları karşı karşıya getirdi” dedi.

Özellikle muayene ücreti biriken vatandaşların ilaç almaya geldiklerinde yüklü bir ödenekle karşılaştıklarını söyleyen Altıntaş, “Çoğu zaman vatandaş bize sitem ediyor. Fakat bilinmeli ki bu durumda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Eczaneler hastanenin tahsilatçısı olmuş durumda” şeklinde konuştu.

Ödeme konusunda şüpheye düşen vatandaşların eczacısından reçete arkası kağıdını isteme hakkına sahip olduğunun da altını çizen Altıntaş, “Orada neye ne kadar para ödendiği kalem kalem yazıyor. Kontroller buradan yapılabilir” ifadelerini kullandı.

İTHAL VE YERLİ İLAÇ

“Raporlu ilaçlara artık ekstra para ödeniyor” söylentisinin de doğru olmadığına dikkat çeken Eczacı Altıntaş, “Raporlu ilaçları devlet ödemeye devam ediyor. Fakat bir değişiklik var ki devlet eşdeğer olan ilaçlardan en düşük olanın ödemesini yapıyor. Vatandaş aynı değer de olan ilacın Avrupa olanını tercih ederse bunun farkını da ödemek zorunda kalıyor. Yani raporlu ilaçlarda çıkan fiyat farkı ilacın ithal ve yerli olmasında kaynaklanıyor” açıklamasında bulundu.