Bizler insan olarak çok enteresan varlıklarız. Bazen söylediklerimizle yaptıklarımız o kadar tezat oluyor ki kendinizi bir anlığına fıkranın içinde sanıyorsunuz. Örneğin bu yasaklar konusu. Sokakta kime denk gelirseniz gelin herkes; virüs çoğaldı, insanlar vurdumduymaz, yasak gelmesi lazım, yasaklar denetlenmiyor gibi birçok şey söylüyor. Ama bunu diyenlerin tam tersi davranması komik bir Karadeniz fıkrası gibi

En azından ben öylece izleyip gülüyorum. İlimizde ve ilçemizde son günlerde vaka sayılarının anormal bir şekilde artmasından dolayı denetimler ve yasaklar sıkılaştı. Tüm izinler iptal edildi. Bende iş yerim için tekrardan izin alabilmek sebebiyle kaymakamlığa gittim. Gerekli evrakları toparlayıp yetkililere sundum.

Malum kalabalıktı. İzin almak için uğraşan birçok kişi vardı. Kimi nasıl yapacağını bilmiyor, kiminin evrakları eksiz ya da yetersiz. Bazılarının gerçekten işi olduğundan şüphem yoktu ama kalan kısmının gerçekten yasaklarda bu kadar mı önemli işleri vardı onu da düşünmeden edemiyorum. Kaymakamlıkta ki işlemlerin ardından sonuçlar için aynı günün akşamı emniyete gittim. Uzun bir kuyruk.

Tabi kuyruk uzun olunca ve tanıdıklar bir araya gelince muhabbete kulak kesiliyorsunuz. Gerçekten işi olanlar, olmasa da hiçbir şey kaybetmeyecek ama olursa çok rahat bir şekilde dışarı çıkıp gezebilecek olanlar ve gerçekten ihtiyacı olmayanlar. Hal böyle olunca kaymakamlık bu defa işi sıkı tutmuş. İzin talebinde bulunan birçok kişiye olumsuz yanıt vermiş. Hatta belki de gerçekten işi olanlar bile arada kaynamış olabilir. Şimdi burada hakka girilmiş olmuyor mu?

Evet devlet bu yasakları denetlemek zorunda. Ama kendi denetimimizi kendimiz yapamıyor muyuz? İşin yoksa keyfiyetten çıkma. İnsan bir fabrika olsa bahane üretir. Maksat dışarı çıkmak olsun, herkes elbet kabul edilebilir bir bahane bulur. Hem de herkes. Ama sırf çıkabilmek için çıkınca gerçekten çıkması gerekenlerinde hakkına girmiş olmuyor muyuz? Benim izin talebim olumlu geldi.

Ama yine de kısıtlı bir zaman aralığında çıkıyorum. Can sıkıntısına çıkmıyorum. Sabah belli bir saatten akşam belli bir saate kadar iznim var. Hatta kullanmak için bahanemde var. Ama burada kimi kandırmış oluyorum. Sadece kendimi ve bana izin verenlerin iyi niyetini. 10 saat çıkma iznim var nerdeyse. Ama ben bunun sadece 3, 4 saatinde iş yerimde oluyorum. Çünkü bugünlerde bu yeterli.

Sizlerden ricamız kendi denetimimizi kendimiz yapabiliriz. Bizim için yeterli olanı bizden iyi kimse bilemez. Bakın birçok il normalleşme sürecine girecek. Yasaklar bile azaltılacak hatta kalkma ihtimalleri bile var. Ama bizim ilimiz en az 15 gün tahmini Nisan ayına kadar istim üstünde olacak. Biraz sabredelim. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik burada kendimizi koy vermeyelim. Yoksa bu işin sonu tam kapanmaya gider ki bu öyle hafta sonu yasağına da benzemez.