"Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Muhtar da demokrasinin temel taşıdır."

9 Ekim Muhtarlar Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamasında, muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim'de çıkarılan genelge ile "Muhtarlar Günü" olarak kutlanmasına karar verildi.

"Muhtar kelime anlamı itibarıyla Türk toplumunun tarihsel, geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır.

Başka bir deyişle söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır.

Muhtarlık müessesesi 1829'dan günümüze188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık, Osmanlı'dan cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir."

Türkiye'de 18 bin 329 köy ve 32 bin 44 mahalle olmak üzere 50 bin 278 muhtar görev yapmaktadır.

Muhtarların bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiğini gözlemlenmektedir. Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.

Muhtarın Görevleri

Muhtarlar 5 yıllık hizmet süreleri boyunca önemli görevleri üstlenir. 4 tane aza ile çalışan muhtarın görev tanımı içerisinde;

Köyün yol, çeşme gibi ihtiyaçlarının yerel yönetime bildirilmesini sağlamak,

Yapılan yol, çeşme ya da köprü gibi ortak kullanım alanlarının gerektiğinde bakım ve onarımını gerçekleştirmek,

Merkezi yönetimin köydeki temsilcisi olarak kabul edildiğinden hükümet uygulamalarının ve ilgili yönetmeliklerin halka ilan edilmesini sağlamak,

Köyün ortak işlerinin imece usulü tamamlanmasını sağlamak,

Seçim dönemlerinde, sandık seçim kurullarına iştirak etmek,

Asker çağındakilerin kimlik çizelgelerini ve seçim listelerini askıya çıkarmak,

Bölgesinde bulunan ihtiyaç sahiplerini (engelli, muhtaç, yaşlı vs.) tespit ederek bu kişilerin devlet desteğinden yararlanmasına yardımcı olmak,

Vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, insanımızın mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören tüm muhtarlarımızın “19 Ekim Muhtarlar Günü`nü kutlarım.