Ayşenur Elmacı'nın "Kim ya da kimler ders çıkartacak?" başlıklı köşe yazısı

2024 yerel seçimleri tamamlandı. Tamamlandı ama nasıl tamamlandı? Karasu’da yaklaşık 14 bin seçmen sandığa gitmedi. 

Karasu tarihinde sandığa gitmeyen yaklaşık 14 bin seçmen Karasu’nun kaderini belirledi ve mevcut Başkan İshak Sarı tekrardan belediye başkanı seçildi. Takdir seçmenindi ve sandıktan çıkan isim İshak Sarı oldu.

Son üç seçime bakıldığı zaman 2014 seçimlerinde 29 bin 500’leri bulan AK Parti ve MHP oyları, 2019 seçiminde ittifak ile girilmesine rağmen İshak Sarı ile 19 bin 517’lerde oy aldı ve en büyük oy kaybını yaşamıştı. 2024 seçiminde de bu düşüş istikrarlı şekilde devam etti ve 17 bin 932’lerde kaldı. Oy oranı, yüzde 52’lerden yüzde 44’lere düştü.

Sayısal olarak kazanan İshak Sarı, halkın gözünde kaybederek gelmiş oldu.

AK Parti ve MHP, bu oy oranlarıyla toplam 13 meclis üyesi sokabilecek gibi duruyor. Bunun da 4’ü yüksek ihtimalle MHP olur, 9’u AK Parti olur. Bu durumda da İshak Sarı meclis üstünlüğünü elinden kaybetmiş olacak.

Ülke geneli oy oranlarını arttıran Yeniden Refah Partisi oldu. Yeniden Refah Partisi Karasu Belediye Başkan Adayı Recep Özdemir 12 bin 500’lere yakın oy aldı.

Özdemir, oyların yüzde 31’ini alarak aslında seçimi kazanan ismi oldu diyebiliriz. Sıfırdan seçime girip 18 bine yakın oy alan mevcut başkanın yanında 13 bine yakın oy alabilmek büyük başarıdır. 5 bin küsur oyla belediye başkanlığını kaybeden Özdemir sandığa gitmeyen 14 bine yakın seçmeni sandığa getirebilseydi sonuç ne olurdu?

Bu oy oranıyla da Yeniden Refah Partisi’nin meclise 7 isim sokabileceğini tahmin ediyorum.

Bu seçimde kim ya da kimler ders çıkartacak?

Ders çıkarmadan herkes yoluna mı bakacak?

İttifaksız Karasu’da seçim kazanılamayacağını defalarca dile getirdik. Ne oldu kimler kazandı? Mevcut iktidarın gücü varken her partinin seçime tek girmesi hele ki Karasu’da mümkün olmamalıydı ancak her parti tek başına hareket etmeyi tercih etti.

Karasu’da seçimi kazanan Karasu’nun küskünleri oldu aslında. İyi mi yaptılar kötü mü yaptılar onun muhasebesini sandığa gitmeyenler yapacak.

Ama sandığa gitmeyerek kendini de cezalandıran yine kendileri oldu.

Bu seçimden kim ya da kimler ders çıkartacak? Ya da ders çıkartılacak mı? Ya da aynı şekilde aman boş ver denip devam mı edilecek?

Seçimi kazanan belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar birlikteliği huzuru sağlamak ilk göreviniz olsun inşallah.

“Kazananın sadece isim değil Karasu olduğunu göstermek” ilk göreviniz olsun inşallah. Karasu Belediye Başkanlığını kazanan İshak Sarı’ya ve yönetimine, meclis üyelerine ve mahalle muhtarlarımızı kutlar çalışmalarında başarılar dilerim.

Bu seçim ders çıkarma seçiminiz olması dileğiyle hayırlı haftalar.