Umut Uysal'ın "Sığır ithalatı" başlıklı köşe yazısı

Hayvancılıkta ithalatın başlaması için ilk talimatı 2010 yılında başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan verdi. 2010-2019 arası görev yapan tarım bakanlarının hepsi hayvan ithalatı yapmayacağını söyledi. Göreve yeni gelen bakan diğer bakanın ithalat rekorunu kırarak devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu verileri ve Et ve Süt Kurumu raporlarını incelediğimizde 2010-2019 arası büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatı toplamı 7 milyon 856 bin 113 baş canlı hayvan... Bu ithalatlar için ödenen parayı bir düşünelim... Kaç milyar dolardır?

Ülkece şu soruyu sormalıyız. Neden kendi çiftçimizi değil de ithalat yaparak ülkemizin kaynaklarını yurtdışında ki yabancı çiftçilere aktarıyoruz. İthalatta ki amaç, vatandaşa ucuz et yedirebilmek mi? Et fiyatını düşürmek mi? İthalat yaparak ithalatı bitirmek mi? Amaçlar bu ise hiçbir işe yaramadığı kesin... Et ucuzladı da haberiz mi yok. Gerçi geçmiş dönem bakanlık yapan Bekir Pakdemirli ne diyordu “Paramız var ki ithal ediyoruz.” Çok şükür…

Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, bu yıl 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılmasının planlandığını açıkladı. İlk ithalatın başladığı 2010’da karkas etin kilosu 10 liradan 15 liraya çıkmıştı. Bugün karkas etin kilosu 276 lira. İthalata verilen döviz, bizim kendi çiftçimize verilse, bugün canlı hayvan ithalatçısı değil, ihracatçısı olurduk. 600 bin baş besilik sığır ithalatı ile sadece günü kurtarmaya devam ediyoruz. İthalata devam!