Ev hanımı olsun yahut çalışan kadın olsun annelerin günleri hep yoğun geçer ve bir türlü işler bitmez. Tüm bu iş yükü altında sevdiklerine ve kendisine yeterli zamanı ayırmakta zorlanan anne bir süre sonra gerek suçluluk gerek ise yetersizlik duyguları yaşamaya başlayabilir. Çocuklarına vakit ayırmak ve sorumluluk bilinci geliştirmek elinizde, Bunun için çocuğunuza verebileceğiniz görev ve sorumluluklar kadar kendiniz için de bir plan yapmalısınız.

Bebeğiniz doğduktan sonra hayatınızı sistemli, planlı yönetmeye başlar ve bu düzene büyüdükçe çocuğunuzu da dahil ederseniz hem çocuğunuz sorumluluk kazanmış olur hem de iş olarak gördüğünüz “bitse de çocuğum ile ilgilensem” ya da “kendime vakit ayırsam” dediğiniz işlerin bazıları artık çocuğunuz ile birlikte yaptığınız birer aktiviteye dönüşebilir.

Yaşına göre çocuğunuza verebileceğiniz görev ve sorumluluklar neler?

Çocuğunuzla birlikte iş yaparak hatta işi oyuna çevirerek yapılması gerekenleri tamamlayabilirsiniz.

Çocuğun gelişimine göre yaşamınızda olan yapılması gereken ve çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimi gereği yapabileceği başka görevler de ekleyebilirsiniz.

2 -3 yaş grubu çok küçük olduğundan birlikte yapmaya başlayın sonra ona devredebilirsiniz.

-Oyuncaklarını toplayıp yerlerine yerleştirmek

-Alış verişten sonra eve getirdiğiniz poşetlerin içinden malzemeleri getirmek. ( Birkaç tane hafif malzeme ile başlayın)

-Hayvan besliyorsanız onun yemeğini vermenize yardım etmek

-Yapımı basit yemeklerde size yardım etmek

– Birlikte kitap okuma saati yapılabilir. Bu yaşta doğal olarak siz okuyacaksınız o çoğunlukla resimlerine bakacak.

– Yemeğini kendi yiyebilir.

4-5 yaş çocuklar da ise haftada bir gün de olsa kahvaltı için sandviç hazırlamak, omlet vb yapmak.

– Odasını düzenlemek, toplamak, temizlemek

– Kıyafetlerini seçmek ve kendi başına giyinmek

– Kirli çamaşırları ayırmak banyoya koymak

– Poşeti kapatılmış çöpü alıp kapıya çıkarmak

– Sofra kurmaya ve toplamaya yardım etmek

Siz bu maddeler arasından kendinize ve çocuğunuza uyanların bir tanesinden başlayıp zaman içerisinde sayılarını arttırarak uygulayabilirsiniz. Yine vurgulamakta fayda var her çocuğun gelişimi farklıdır. Çocuğunuza verebileceğiniz görev ve sorumluluklar hem sizin hem de onun hayatını kolaylaştırır.