Geçtiğimiz hafta Karasu Kaymakamlığı’nın resmi Twitter hesabından bir paylaşım yapılmış ve Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli Yakup Deribaş’a yönelik yayınlanan yazıda “Nezaketsizliğe Kaymakamlık Cevabı” başlığı kullanılmıştı. TEÇ-SEN-TÜM Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığı, bu paylaşıma yanıt verdi. Yayınlanan yanıt yazısında şu ifadeler kullanıldı:

“TEÇ-SEN-TÜM Eğitim Çalışanları Sendikası Basın Sözcümüz, TEÇ-SEN Sakarya İl Yönetim Kurulu Üyemiz ve Sakarya İli Karasu İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görev yapan üyemiz Yakup Deribaş’a ithafen Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı tarafından yazılıp tebliğ edilen ve yine üyemiz ve devlet memuru olan Yakup Deribaş’ın kişisel hakları ihlal edilerek Karasu Kaymakamlığı ve Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Twitter hesabından ‘Nezaketsizliğe Kaymakamlık Cevabı’ başlığı ile kamuoyu ve basınla paylaşılan yazıya cevabımızdır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, TEÇ-SEN-TÜM Eğitim Çalışanları Sendikası yöneticileri Türk Milletine, Türk Devletine ve Türk Bayrağına aşıktır ve bu aşkın sorgulanmasına dahi en yüksek tepkiyi her zaman vermiştir ve verecektir. TEÇ-SEN-TÜM Eğitim Çalışanları Sendikası, kurulduğu günden itibaren Türk Devletine içerden ve dışardan gelen/gelecek her türlü saldırılara karşı devletinin yanında olmayı her zaman bir görev edinmiş, siyaseten bağımsızlık ilkesinden de asla ödün vermeyen ve Hz. Ömer Adaletini benimsemiş, hakikati arayan Türkiye’nin en büyük bağımsız sendikasıdır.

TEÇ-SEN Basın Sözcümüz ve Sakarya İl Yönetim Kurulu Üyemiz Yakup Deribaş, kendisine verilmek üzere hazırlanan başarı belgesini ilkesel bir duruş sergileyerek kabul etmeyeceğini ilgili şube müdürüne sözlü olarak ifade ettiği halde, aradan 2 ay geçtikten sonra 21/06/2023 günü, Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı tarafından işyerinde sözlü saldırıya, hakarete ve tehditlere kadar uzanan bir dizi münferit olaylara maruz kalmıştır.

Bizler ve kamuoyu; Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın Sendika Basın Sözcümüz Yakup Deribaş’a yazdığı resmi yazının Karasu Kaymakamlığı ve Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sosyal medya platformlarında yayınlanması ile amacından saptırılmış olmasını, durumun kişisel bir linç kampanyasına dönüştürülmüş olmasını hayretler içinde izliyoruz.

Tüm bu gelişmeler neticesinde; TEÇ-SEN Genel Başkanımız Ümit Demirel’in, Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı ile görüşme, olayı anlama/anlatma ve diyalog/karşılıklı istişare talebine de olumlu bir dönüş olmayacağı sendikamız genel merkezine iletilmesi üzerine;

Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı tarafından Sendikamız Basın Sözcüsü, Sendikamız Sakarya İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Sendikamız Üyesi Yakup Deribaş’a ithafen yazılan 21/06/2023 tarih ve 78762168 sayılı yazı ile tebliğ edilen resmi yazıda geçen ağır ifadelere tek tek cevap veriyoruz.

Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın Yazısı 2.paragraf: ‘Sorun Yok. Kötü görünende bazen hayr vardır Hikmeti doğrultusunda bu tutumunuzla bu belgeyi hak etmediğini göstermiş olup, makamı önemli bir yanlıştan alıkoymuşsunuz’

Cevabımız: Öncelikle Yakup Deribaş, sendikamızın önemli, ilkeli ve kendisini geliştirmiş başkanlarımız arasındadır. Başarı belgesini kabul etmeme gerekçesi bu belgeye layık olmadığını düşündüğünden değildir. Bu belgeye layık olan/olabilecek ve gözden kaçırılanların haklarına sahip çıkmak, kul hakkına girmemek için özen göstermiş ve sendikamız yöneticilerinde var olan hak yenmez hakkı olana verilir duruşu sergilemiştir.

‘Kötü görünende bazen hayr vardır’ ayetinde geçen hayr’ın ne olduğunu, hakikatin ne olduğunu aramadan, özüne inmeden ve ayetin sadece bir kısmını alarak anlamından kopararak ‘Bazen size iyi görünende şer vardır’ hikmetini de göz ardı ederek yazıda geçen ‘Makamı önemli bir yanlıştan alıkoymuşsunuz’ İfadesini eleştiri olarak tüm kalbimizle kabul ediyoruz. Ancak ‘… tutumunuzla bu belgeyi hak etmediğinizi göstermiş oldunuz’ ifadesini de yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı kesin bir dille reddediyoruz.

Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın Yazısı 3.paragraf: ‘Ancak güçlü bir Devlet geleneğine sahip Türk milletinin ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin seçkin bir çalışanının tavrı değil de, ideolojik hegemonyanın partizan temsilciliğini yahut Yankee kültürünün savruk şımarıklığını sergilemek had aşımıdır’

Cevabımız: Türkiye Cumhuriyeti devletinin kaymakamının hiç tanımadığı bir devlet memurunu ve sendikamız basın sözcüsünü ve sendikamız Sakarya il yönetim kurulu üyemize sadece başarı belgesini kabul etmemesinden dolayı ‘Seçkin bir çalışan olmadığı, ideolojik hegemonyanın partizan temsilcisi olmakla ve Yankee kültürünün savruk şımarıklığını sergilemekle (Bize ancak “Yankee Go Home”cu veya “Vatanın Delileri” denilebilir.) ve had aşımı gibi çok ağır ve mesnetsiz ithamların tamamını reddediyoruz ve kendisine aynen iade ediyoruz.

Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın Yazısı 4.paragraf: ‘İnsanlar özel bir haksızlığa uğradığında kızabilir ve aşırı tepki verebilirler. Bu konu özelinde böyle bir şey yoktur ve olmamıştır. Hal buyken iyi bir olay üzerinden bile bu çiğliği sergilemeniz özel bir kurguyla kendinizi Donkişot vari piyonlaştırdığınızı gösterir. Bütünlüğü tam insanlar kendilerini kullandırtmazlar ve Devlet makamları da ucuz şov mekanları değildir’

Cevabımız: Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın bu ifadelerine aynen katılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm devlet memurları yemin ederek göreve başlayan asil memurlardır. Devlet memurları kesinlikle ‘çiğlik’ sergilememelidir. Özel bir kurguyla kendini Donkişot vari piyonlaştırmamalıdır. Bütünlüğü tam insanlar olarak kendilerini kullandırtmamalıdır. Devlet makamları ise kesinlikle ucuz şov mekanları değildir. Ancak Başarı Belgesini kabul etmemek bu tanımların hiçbirinin içinde değildir. 

Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın Yazısı 5.paragraf: ‘Sosyal medyada da sıkça karşılaşılan, neyle olursa olsun yeterki ünlü olayım dürtüsüyle “nasıl davrandım ama!” az görmüşlüğü türü bir tavırla siyaset yapmak istiyorsanız bunu sivil hayatınıza saklayınız. Alev Alatlı’nın dediği gibi her yasal olan hak(lı) değildir. Demokrat tavır da la-yüsel’liği içermez’

Cevabımız: Kaymakam Ahmet Naci Helvacı’nın bu ifadelerine aynen katılıyoruz. ‘Neyle olursa olsun ünlü olayım dürtüsüyle nasıl davrandım ama!’ az görmüşlüğü türü bir tavırla siyaset yapmak isteyen devlet memurlarının bunu kesinlikle sivil hayata saklamaları gerekir. Altına imzamızı dahi atarız. Ancak bu kavramların hiçbiri bir başarı belgesini kabul edip veya etmemekle oluşmaz ve olayla da herhangi bir ilgisi ve bağı yoktur. Alev Alatlı’nın da dediği gibi İrfan, bilginin ötesinde, sezgi, duyarlılık, ortam farkındalığı, idrak ve halden anlama dediğimiz hassasiyetleri gerektiriyor’

Tüm bunlara ilave olarak; Kamu görevlilerinin hal ve tavırlarına dikkat etmesi, Anayasa, yasalar ve ilgili mevzuatların gerektirdiği sorumlulukla hareket etmesi, ast-üst ilişkisine uygun davranması, kamu/kurum ve kuruluşlarında astlarına karşı tehdit, hakaret, küçük düşürme vb. aşırıya kaçan, kurumlarımızın ve toplumumuzun genel huzurunu bozan hal ve tavırlarda bulunmaması ve en önemlisi de yüksek Devlet ve Medeniyet geleneğimizin öğretisi olan TARAFSIZLIK ve NEZAKET ilkelerine uyması zorunluluktur. 

Sendika Basın Sözcümüz Yakup Deribaş adına yazılan resmi yazının ve Twitter’da paylaşımının kişilik haklarına saldırı içermesi, yine 21/06/2023 günü, Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı tarafından işyerinde sözlü saldırıya, hakarete ve tehditlere maruz kalması ile devam eden olaylar ile ilgili tüm idari ve adli haklarımızı sonuna kadar arayacağımızın bilinmesini özellikle isteriz’