Ali Keskinsoy'un "Üç ayları bu oruçla değerlendir" başlıklı köşe yazısı

Değerli kardeşlerim; mübarek üç aylar başlıyor. 12 Ocak 2024 Cuma günü Receb-i Şerif'in 1’i.

3 aylar 12 Ocak tarihinde başlıyor.

3 aylar kendimizi toparlamak, Rabbimize yönelmemiz için çok önemli fırsatlardır. Bu aylarda oruç tutmak çok çok önemlidir. Mübarek 3 aylara henüz birkaç gün olmasına rağmen, kardeşlerimiz bu oruçtan mahrum kalmasınlar diye erkenden bu yazıyı yazmanın önemli olduğunu düşündüm.

3 aylarda tutmamız gereken oruçlar nelerdir?

Özellikle size 2 ay boyunca tutacağınız bir orucu da inşallah hatırlatmış olacağım.

Değerli kardeşlerim; 3 aylar veya mübarek geceler, dünya meşgalelerine dalıp unuttuğumuz, yaratılış gayemizi bizlere hatırlatan önemli gün ve gecelerdir. Bugünleri bu geceleri güzel değerlendirmek gerekir.

O günlerde yapılacak ibadetlerle alakalı inşallah farklı yazılar sizinle paylaşmış olacağız ama bu yazıda ‘O günlerde hangi oruçları?’ sorusuna cevap aramış olalım.

Değerli kardeşlerim;

Eğer kaza borçlarımız varsa; evvela kaza borçlarımızı tutmamız gerekiyor. Kaza yükümüzü sırtımızdan bir atmamız gerekiyor.

Kaza borcumuz yoksa; Pazartesi ve Perşembe günlerini oruçlu geçirmenin derdinde olalım.

Hocam bu az gelir bana diyorsanız; o zaman Davut Aleyhisselam'ın orucunu tutarsınız. Davut Aleyhisselam bir gün oruç tutar bir gün de yer idi, bunu da yapabiliriz.

Peki üç ayların tamamını oruçla geçirebilir miyiz?

Peygamberimiz (sav)’in Şaban ayının bazen hepsini oruçla geçirdiği olurmuş, haram ay olduğu içinde Receb-i Şerif'te fazlaca oruç tutmayı Peygamberimiz Aleyhisselam tavsiye edermiş.

Bu tavsiyeleri bir araya getirdiğimiz zaman, bir kimse ‘Resulullah böyle yapmış bende böyle yapıyorum’ niyetiyle değil de Resulullah bu zamanlarda oruç tutmayı tavsiye etmiş, ‘ben hepsini tutmak istiyorum’ derse ve bu orucu tutarsa bunda herhangi bir sorun olmaz.

Ancak size kefaret orucunu hatırlatmak isterim, bir kimse buluğ çağına erdiği anda oruç ona farz olur. Bu kimsenin Ramazan-ı Şerif orucunu tutması gerekir, bu kimse kasti olarak orucunu bozarsa kefaret orucu tutması gerekir. Yani 2 kameri ay boyunca ara vermeden oruç tutması gerekir.

2 ay boyunca oruç tutmaya gücü yeten kardeşlerimize tavsiyemiz;

Böyle bir ihtimal olduğundan dolayı, ömürde bir defa kefaret orucu tutmak güzeldir. Tabii bir kefaret geridekinin hepsini örter, diğer günleri de ayrıca kaza etmek gerekir.

Kefaret orucu ne kadar sürer?

Kefaret orucu 2 aydır, bu sene Recep Şerif ayı 30 gündür, Şaban-ı Şerif ayıda 29 gündür. Dolayısıyla 1 Recep'te başladığımız anda, 1 Ramazan'a kadar 59 gün tuttuğumuz takdirde, kefaret orucunu tutmuş oluyoruz.

Kefaret orucuna niyeti; geceden veya akşamleyin mutlaka yapmak gerekir ve arada hiçbir fasıla olmaması gerekir.

Hanım kardeşlerimiz; özel günleri denk geldiği anda ara verirler, ne kadar ara verdiysen onu ilave ederler.

Zaten bu yazıyı yazmamın sebeplerinden biriside, hanım kardeşlerimizden dolayıdır, ama hesap ederler 59 gün, yani bu 2 ay denk gelmiyorsa, onlar başka bir zamanda da bu orucu tutabilirler.

Siz de bu yazıyı inşallah eşinizle dostunuzla paylaşın ki onlarda öğrensinler, en azından ömürde bir defa kefaret orucu tutmuş olsunlar, zaten günlerde oldukça kısadır.