Eğitim, doğumdan ölüme kadar süren, aileden başlayıp okul ve sonrasında sosyal, kültürel boyutlarıyla tüm yaşamımız boyunca birlikte olduğumuz bir kavramdır. Eğitim yaşamın ta kendisidir. İnsanı daha iyiye, daha güzele, daha yararlıya ulaştıran bir yaşama sanatıdır.  Lakin okullarda ara verdiğimiz eğitime evimizde devam etme zamanı…

 

Çocuğunuzla ne kadar vakit geçiriyorsunuz? Fakat faydalı vakitten bahsediyorum, yoksa gün içersinde yemek yerken, ekran izlerken, otururken elbette vakit geçiyorsunuzdur.

 

 Benim size çocuğunuzla faydalı iletişim kuracağınız önerilerim var:

 

1) Her günün sonunda mutlaka günü değerlendirin

Günü değerlendirirken önce sizinle paylaşmasını, sonrasında günlük yazmasını isteyin. Bu bize ne sağlar; çocuk gün içersinde yaşadıklarını anlatırken kendine bir hikayeleme yapar, hikayesini yazıya aktarırken, cümle yapılarına, yazımına, noktalamalarına dikkat etme şansımız olacak. Her gün düzenli olarak bunu yaptığında hem sizinle etkili iletişime geçecek hem de okullarda yaptığımız Türkçe dersimizin bir parçasını yapmış olacak.

 

2) Birlikte resim yapın

Önünüze bir tane resim kağıdı alın ve herkes bir dakikalık hayal etme süresinden sonra istediği resmi yapmakta özgür olsun. Resim yaparken sohbet edebilir ve ya merak ettiğiniz soruları sorabilir hatta soru cevap şekilde etkili vakit geçirebilirsiniz. Resimler bittikten sonra önce çocuğun resmini anlatmasını isteyin. Böylece çocuğun hayal dünyasını öğrenebilir ve düşünceleri doğrultusunda çocuğunuz için doğru kararlar verebilirsiniz.

 

3) Bir şeyi tamir edin

Tamir edeceğiniz şeyin çocuğunuzun ilgisini çeken bir şey olmasına dikkat edin, böylece çocuk kendisini daha çok vererek sorun çözme odaklı olacaktır. Önce tamir edilecek şey için çocuğunuzun fikrini alın, bu durumda çocuk düşüncelerine önem verildiğini düşünecek, eğer bunu hayatına da geçirebilirse karşılaşacağı her sorunda çözüm odaklı olma yolunda ilerleyecektir.

 

4) Dolabınızı düzenleyin

Dolabınız da fazla eşyalarınızı ayırın ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşın. Çocuklar paylaşma duygusunu küçük yaştan itibaren öğrendiklerinde bu onların okul ortamındaki davranışlarını da büyük ölçüde etkiliyor, bu faaliyeti gerçekleştirirken onlardan ihtiyaç ve isteklerini ayırt etmeyi anlatmalarını isteyebilir ve eksik oldukları noktaları doğru bilgilerle doldurabilirsiniz.

 

5) Toprak etkinliği yapın

Çocuklar toprak etkinliğini seveceklerdir. Örneğin bahçenize bir fidan dikebilirsiniz ve ya bir mezarlık ziyareti yapabilir, gidene dua edip ardından güzel çiçeklendirmeler ekebilirsiniz. Çocuk diktiği ve ya ektiği her ne olursa olsun onu merak edecek ve büyüdüğünü gördüğünde mutlu olacaktır.

 

6) Çocukken oynadığınız oyunlara bir şans verin

Birlikte misket oynayın hatta bunu tüm aile bireyleriyle iki gruba ayrılarak yapın. Kendi çocukluğunuzda ki oyunlardan bahsedin, bahsettiğiniz oyunların faydalı ve eğlenceli olmasına özen gösterin hatta okulda diğer arkadaşlarına anlatıp onlarla oynamasını önerin.

 

7) Her gün kitap okuyun

Çocuklar maalesef ki her zaman kitap okuma konusunda atılgan olamıyor fakat bunu değiştirebilirsiniz. Örneğin kitap okumasını söylemek yerine size de bir kitap seçmesini isteyin ve birlikte okuyun, okurken size bilmediği kelimeleri sorabileceğini hatırlatın çünkü çocuklar bazen cümle içersinde bazı kelimelerin anlamlarını oturtamıyor. Ayrıca siz de okurken bazı kelimelerin anlamlarını çocuklara sorun, böylece size cevap verip veremeyeceğini kontrol edin, bilemediğinde birlikte Türkçe sözlüğünden yardım alın. Başka bir kitap okuma gününde ise kitabı komik olarak okumasını isteyin, beklide bilmediğiniz bir yönünü keşfedeceksiniz aynı komik okumayı sizde yapın, mutlaka eğlendiğini göreceksiniz.

 

8) Maske yapın

Birlikte yapacak olduğunuz bu maskenin ne olacağı ortak kararlaştırılsın, çocuk hem kendi isteğini dile getirecek hem de sizin isteğinizi değerlendirecek, ortak karar alındıktan sonra kesme, çizme, boyama gibi yapılacak her hareket için görev dağılımı olmalı, bu etkinliği güzel bir müzik eşliğinde yapabilir hatta birlikte şarkıya eşlik edebilirsiniz. Eğleneceğinizden şüphem yok.

 

9) Tekerleme zamanı

Tekerlemeler çocukların telaffuzları için önemli bir yerdedir, çocukluğunuzdaki tekerlemelerden seçin ve söyleyin sonrasında dakika tuttun ve çocuğunuzdan söylemesini isteyin. Başka bir seçenek ise tekerlemeyi birlikte yazmanız olabilir böylece size özel bir tekerlemeniz olur. Ağızdan farklı çıkan kelimeler gülmenizi sağlayacaktır, bizim buradaki amacımız söyleyemediği o kelimeleri söyleyebilmesini sağlamak. Sizin için bol gülücüklü bir faaliyet olacaktır.

 

10) Hayallerinizi yazın

Bu etkinlik için zaman, mekan size kalmış. Gökyüzüne bakmak, kuşları izlemek, denizi dinlemek, gözlerinizi kapatıp sadece doğanın sesine kulak vermek benden küçük tavsiye örnekleri olsun. Çocukları hayatın koşturması içinde duygusal yönden çoğu zaman eksik bırakıyoruz. Çocukların sürekli ders çalışmasını, çok başarılı olmasını istiyor fakat bunu yaparken çocuğun kendi isteklerini göremiyoruz, peki ya çocuk sizin istediğiniz gibi olamıyorsa?  Ya sizin hayaliniz çocuğunuzun hayallerinde yoksa? Çocuklara baskı yapmak yerine daima destek veren ebeveynler olun. Hayaller etkinliğinde çocuğun hayallerine olanak verin. Unutmayın ki yaşayacak olduğu hayat çocuğunuzun hayatı, elbette yanlışlarını düzeltecek, doğrularına katkı sağlayacaksınız.

 

Bu süreç içerisinde çocuklarla vakit geçirin, çocukların susması ya da ağlamaması için ellerine ekranları vermeyin, çünkü tatil boyunca çocuklar için eğitim ‘sizler’ olacaksınız…