Remzi Akbaş'ın "Karasu neden bu seviyeye düştü?" başlıklı köşe yazısı
Bir şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi orada faaliyet gösteren, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) dernekler, sendikalar, düşünce kuruluşları, odalar, vakıflar, siyasi partiler, basın ve diğer kuruluşların etkin çalışmasıyla kazanım sağlanır.
Bu tür kuruluşlar Avrupa'da, Amerika'da ve diğer gelişmiş ülkelerde etkin rol üstlenirler. Bir şekilde siyasi Erk’i denetleme görevi üstlenirler.
Ancak gelişmekte olan yarı demokrasi, yarı otokrasi biraz da teokrasi yönetim anlayışının hakim olduğu ülkelerde böyle bir denetim mekanizması yeterli çalışma gösteremez; çünkü burada güç paylaşımına mevcut yönetim tarafından izin verilmez.
Bu sistem bir ülkede neyse o ülkenin, şehir, ilçe ve kasabalarında da böyledir.
Eğer yukarıda belirtilen kuruluşlar canlı değilse halk da canlı değil, homojen bir yapıdadır. Ve böyle bir toplumun modern gelişiminden söz edilemez.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yaptığı araştırmaya hiç dikkat ettiniz mi?
Araştırma konusu 2022, 2023 ve 2024 yılına ait il ve ilçelerin "Sosyoekonomik Seviye (SES) raporuyla ilgiliydi.
Buradaki veriler; hane halklarının sosyal ve ekonomik statüsünün birlikte ele alındığı bir ölçüm aracı olarak tanımlanıyor ve hane halkını oluşturan fertlerin gelir seviyesi, ortalama eğitim süresi ve meslek bilgilerine göre hesaplanıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, sosyoekonomik seviyeye bakıldığında İstanbul yüzde 28,6 ile ilk sırada yer alırken, onu Ankara yüzde 11,5 ile, İzmir yüzde 6,7 ile, Bursa yüzde 3,9 ile ve Antalya yüzde 3,3 ile izliyor.
Sakarya ve ilçelerine geldiğimizde farklı bir sıralama görüyoruz.
Şöyle ki;
Sosyoekonomik (SES) puanına göre Sakarya Türkiye sıralamasında 8.sırada önemli bir yerde bulunurken, 16 ilçesi arasında Serdivan 154 puanla ilk sırada yer alıyor.
Hemen bu noktada aklınıza Karasu'nun ilk 5'de olduğunu düşünmüş olmalısınız.
Ancak maalesef Karasu 114 puanla 15.sırada kalırken, son sırada komşumuz Kocaali yer aldı.
Şaşırdınız değil mi?
Başta inşaat, turizm ve sanayi bakımdan çoğu ilçelerden daha iyi ekonomiye sahip olan Karasu’nun böyle son sırada yer almasını hiç beklemiyordunuz.
Lakin kazın ayağı öyle değil...
Veriler belirlenirken sadece ekonomik gelişmeye kişi başına düşen milli gelire göre tespit yapılmamış.
İçine eğitim, kültür, sosyal yaşam, çevresel faktörler, şehir yapılanması, trafik düzeni gibi faktörler de değerlendirilmiş.
Evet...
Demek ki neymiş?
Her zenginlik parayla ölçülmüyormuş.
Bunun yanın da eğitim, kültür, sosyal etkinlik (tiyatro, sinema, gibi) gibi değerlerin de olmazsa olmazmış.
Tabi bütün bu değerlendirmelere bakıldığında homojen toplum yapısı içinde herhangi bir düzelme beklenilmez. Dolayısıyla siz; yine de bu durumu iyi düşünün. Karasu neden bu seviyeye düştü?