Gebelik her ne kadar keyifli ve doğal bir süreçse de kış aylarında maalesef bazı zorlukları da vardır. Bahsedeceğimiz önerilerle bu süreci daha kolay geçirmek mümkündür.

 

Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte viral, gribal enfeksiyonlar artırarak sizi ve bebeğinizi olumsuz etkileyebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu hastalıklara dirençli hale getirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitaminleri portakal, mandalina, kivi gibi kış mevsimlerinde; lahana pırasa, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerin de bolca bulunur. Et, balık, tavuk süt, peynir, yumurta gibi protein tüketimini arttırıp karbonhidratlı gıdaları (unlu, şekerli besinler) azaltmak hem aşırı kilo alımını önleyecek hem de vücut direncini arttıracaktır. 

 

Kış aylarında evlerde kapalı ortamlarda daha çok vakit getirildiğinden yetersiz havalandırma, bulaşıcı hastalıklara ve alerjilere zemin hazırlar. Yaşanılan ortamların havalandırılmasına özen gösterilmeli, alışveriş merkezleri gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda daha az vakit geçirilmelidir. Gebelikte kesinlikle sigara içilmemelidir. Sigara içmiyor olsanız bile pasif içicilik de bebekte gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, öğrenme ve davranış bozuklukları, astım ve bazı çocukluk çağı kanserlerini artırabileceğinden evin hiçbir yerinde sigara içilmemelidir.

 

Soğuk havalar, gebelikte zaten artan cilt hassasiyet ve kurumasını daha da arttırarak çatlakların oluşumunu kolaylaştırır. Bu anlamda uygun nemlendiriciler ile cildi nemlendirmek ve sıvı alımını artırmak faydalı olacaktır.

 

Kış aylarında artan D vitamini ihtiyacını güneşlenerek karşılanamayacak için balık tüketimini arttırmak gerekmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen balık bebeğin zihinsel gelişiminin yanında kemik ve diş sağlığını da destekler. Somon, sardalye, hamsi; Omega 3 içeriği en zengin balıklardan olup ağır metaller yönünden de gebelikte rahatlıkla tüketebileceğiniz türlerdendir. 

 

Soğuk havalarda ısınmak için pamuklu ve kat kat yumuşak giysiler, tek parça hava geçirme özelliği olmayan sentetik ve naylon giysiler tercih edilmelidir. Yine ayakkabıların altına kaymayı önleyen kauçuk gibi aparatlar takılması faydalıdır. 

 

Sağlıklı güzel günler dileklerimle.