Dünyada yayılan Koronavirüs salgını nedeniyle yaşantımızın değişmesi, bazı yasakların önlem amaçlı gelmesi ve tedbir amaçlı uygulanan tüm kurallar bizleri etkilerken neyi, nasıl yapacağımız bizi endişelendirmektedir. Eğitimin uzaktan devam edecek olması velileri farklı bir endişeye düşürürken, öğrencilerin derslere karşı olan ilgileri etkilenmektedir. Tüm bunların yanında olaylara karşı duruşumuz ve psikolojimiz alt üst olmaktadır. Kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz ve toplum için endişe, panik, korku gibi duyguları yaşarken, bir yandan da hastalığa yakalanma riski, hastalığın ne kadar süreceğinin belirsizliği, hastalığın ne zaman biteceğinin düşünülmesi, kendimizi ve ailemizi bu süreçte nasıl koruyacağımızın belirsizliği yoğun strese ve kaygıya sebep olabilmektedir.

 

Bu süreç içerisinde insanlar kendilerini güvende hissetmek ve her şeyin kontrol altında oluğunu bilmek ister. Sürecin kendiniz ve aileniz üzerinde ki olumsuz etkilerine karşı psikolojik sağlamlık göstermek sağlıklı etkilere vesile olacaktır. Süreç içerisinde psikolojik sağlığımız için bazı önerilere bakmak faydalı olabilir. Bu öneriler hoşunuza gitmeyebilir veya size garip gelebilir, fakat bu öneriler stresinizi kontrol etmenizde size psikolojik destek sağlayacaktır.

 

1) Koronavirüs ile ilgili bilimsel ve gerçekçi bilgiler edinin

Hepimizin zor bir süreçten geçiyor olması bizi oldukça zorlarken psikolojik sağlığımız için her duyulan ve her söylenileni bilimsel olmadıkça kendi içimizde endişeye mahal etmemeliyiz. Önce kendi sağlığınız sonra aile ve çocuklarınızın psikolojik sağlığı önemlidir. Yetkili kişilerden bilgi vermesini bekleyin, lakin belirsiz kaynaklardan alınan bilgiler karmaşaya yol açabilir. Gerçekçi bilginin ulaşması,  gereksiz psikolojik baskıyı önlemek demektir. Koronavirüs’ten korunmanın yollarını öğrenin ve uygun olarak uygulayın. Bu riskin korunma yollarını öğrenmek ve uygulamak insanı psikolojik olarak baskıdan ve endişeden koruyacaktır, fakat yine her duyulanı değil bilimsel olanı seçmek gerekmektedir. Kaygıya olanak vermemeye özen göstermeli ve gereken uygulamaları yapmalıyız. Tedbirli ve bilinçli.

 

2) Medyayı sağlıklı kullanın

Medya üzerinden bilgi almayı ve ne olup bittiğini öğrenmeyi istiyor olmak gayet doğal bir durumdur. Ancak sürekli ve aralıksız olarak tekrar eden görüntüleri izlemek psikolojik olarak sizi strese, paniğe ve endişeye sürükleyebilir. Dolayısıyla kendinize belirli aralıklar belirleyerek haberleri takipte kalmanız daha sağlıklı olacaktır. Sizin sağlam bir duruş sergilemeniz çocuklarında bu süreci en olası şekilde atlatması demektir.

 

3) Sağlığınızı önemseyin

Düzenli ve dengeli beslenmek önce sizi zinde tutacak sonrasında ailenize ve çevrenizdekilere tepkilerinizi daha ılımlı hale getirecektir. Önce kendinizi sonra sevdiklerinizi psikolojik olarak kaygıdan uzak tutma olanağınız yüksek olacaktır. Paniğe ve ya kaygıya izin vermeyin.  Mümkün olduğunca hareket halinde olmaya çalışın, örneğin spor yapabilir, ev içerisinde bir odadan diğer odaya giriş çıkışlarda dahi bu hareketi vücudunuza hissettirebilirsiniz. Çünkü fiziksel sağlık ruh sağlığını da etkilemektedir, bununla birlikte kahve, şeker ve ya nikotin kullanımlarını en aza indirmeye çalışın, bitki çayları içebilir, bağışıklık güçlendirici besinler tüketebilirsiniz, böylece stres ve kaygı en aza inecektir.

 

4) Duygu ve düşüncelerinizi gözden geçirin

Bu virüs durumundan kurtulamaz, değersiz ve ya dünyanın boş ve anlamsız olduğunu düşünmek, endişeli duygulara kapılmak sizi kaygının en üst noktalarına taşıyabilir, bunun yerine önce kendi içinizde her şeyin geçecek olduğunu ve alınacak önlemlerin alındığında stresin en aza inebileceğinin farkına varın. Doğru, gerçekçi düşüncelere özen gösterin, bulunduğunuz ortamda önce kendi psikolojinizi koruyun sonrasında olası kaygı ve korkuları azaltmada yardımcı olun. Gerçekçi ve bilimsel olanı seçin.  Sevdiğiniz, değer verdiğiniz ve size iyi gelen kişilerle iletişiminizi sıkı tutun böylece günün stresini ve ya kaygısını en aza indirmek size iyi gelecektir. Unutmayın sizin iyi olmanız ailenizin, sevdiklerinizin ve toplumun iyi olması demektir, çünkü yaşantı zincir gibi ilerler eğer siz psikolojik olarak sağlam durursanız, diğerlerine de örnek olacaksınızdır. Tabi birde bu süreç içerisinde yalnız kalma isteği olanlarda olacaktır fakat kesinlikle bu düşüncenizden kurtulun çünkü bu kaygıya ve içten çöküşe sebep olacaktır.

 

5) Toplumsal dayanışma önemli

Bilmemiz gereken en önemli şeylerden biride, kendimizin toplumu oluşturan bir parça olduğudur, eğer ki kendi psikolojik sağlığımız yerinde olursa olaylara daha ılıman yaklaşabilir ve bu sürecin üstesinden gelmek adına risklere karşı önlemleri almış oluruz. Alınan her önlem toplumun diğer üyelerini de korumamızı sağlar. Elinizden geldikçe bu süreci evde ailenizle birlikte geçirmek hem sizin hem ailenizin hem de toplumun yararına olacaktır.