Ali Keskinsoy'un "1445’inci hicri yılımız" başlıklı köşe yazısı

Değerli kardeşlerim;

19.07.2023 itibari ile hicri yeni yılımız, Müslümanların hicri yılına girmiş bulunuyoruz. Rabbim yeni yılımızı hayırlı ve mübarek eylesin. Allah’u Teala bu yılımızı geçmiş yıllarımızdan daha hayırlı ve bereketli eylesin. Geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz hatalardan dersler çıkararak bu sene daha az günahla daha çok kullukla bereketli bir yıl geçirmemizi Allah hepimize nasip eylesin. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı dört haram aydan birisidir ve faziletli bir aydır, bu ayda oruç tutma ile alakalı özellikle peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellemin tavsiyeleri vardır.

Kıymetli kardeşlerim;

Hazreti Ömer döneminde, Müslümanlar aralarında konuşmuşlar, biz Hristiyanların kullandığı takvim başlangıcını kullanmayalım, bize özel bir takvim başlangıcı olsun onu kullanalım demişler. Aralarında istişare etmişler, kimisi takvim başlangıcının peygamberimiz (sav)’in doğumu olması gerektiğini söylemiş, bazısı peygamberliğin geldiği yıl olduğunu söylemiş. Netice itibari ile Hazreti Ali Radiyallahuanh efendimizin teklifiyle peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellemin, Mekke’den Medine’ye hicretini baz alalım demişler ve böylece karar verilmiş, peygamber aleyhissalatu vesselam efendimiz, Mekke’yi mükerremeden Medine’yi Münevver’e hicreti baz alınarak, hicri 1. yıl olmuş. Zaten hicri demek; Hicrette başlayan, başlangıcı Hicret’e sabitlenen takvim demektir. Bu arada değerli kardeşlerim, yeni yılı diğer kardeşlerimize de duyuralım, mesajlar atalım, yeni yılınız hayırlı ve mübarek olsun diye duyuralım.

Maalesef bugün Müslümanların çoğuna yeni yılın mübarek olsun dediğin zaman şaşıracaklar, bizim de yeni yılımız var ve biz onu kutlamalıyız. Neyle kutlamalıyız? Onların şarap içmesi gibi veyahut zina, fuhuş yapmaları gibi değil, biz mütevazi bir şekilde. Yarabbi hicri 1445 yılına yeni girdim, günah sayfam tertemiz, ne olur kirlettirme diye yalvararak girmiş olalım. Değerli kardeşlerim, bu hicri takvimin birinci ayı Muharrem ayıdır, Muharrem ayı kuranı Kerim’de anlatılan 4 haram aydan birisidir. Haram ayı demek? Hürmete layık ay demektir, kıymet verilen değer verilen, kan akıtmanı dahi haram olduğu çok özel bir aydır.

Rabbimizin; (Tevbe 36)’da özellikle bu aylarda kendinize zulmetmeyin, günaha kendinizi alet etmeyin diye de özel uyarısı var. Muharrem ayı ile alakalı peygamberimiz (sav) Allah’ın ayı ifadesini kullanmış ve buyurmuşlar ki, Ramazan’dan sonra oruç tutmanın en faziletli olduğu ay, Allah’ın ayı olan Muharrem ayıdır, farz namazlardan sonra en faziletli namazda, gece namazıdır, herkes uyurken, Allah’ın huzurunda kıyama durabilmektir, teheccüt namazıdır. Allah’u Teala değerlendirmeyi nasip eylesin.

Değerli kardeşlerim,

Madem bu ay kendisinde oruç tutmanın en faziletli olduğu ay ise, o zaman gelin bu ayı oruçlu geçirmeye gayret edelim.