Mart ayında korona salgının ülkemizde yayılmaya başladığı zamanlarda devlet tarafından bazı destek paketleri açıklanmıştı. Bunlardan işe yarar olarak görülen tek madde ise esnafın vatandaşın o dönemde dükkânlarını kapatmak zorunda kaldığı için devlet bankalarına (Halk, Ziraat, Vakıf) olan kredilerinin 3 ay erteleneceği söylenmişti. Haliyle bizde koştuk bankaya Ziraat’a ve Vakıfbank’a olan kredilerimizi ertelemek istediğimizi söyledik.

Evrakları doldurduk başvuru sırasında bunun için herhangi bir faiz ödeyecek miyiz diye sordum. Cüzi bir miktar alırlar 100-200 lira bir şey dedi yetkili. Güzel haber veririz hoş 3 aya o parayı. Siz ne düşünürsünüz bu parayı ya 3 aya yayarlar 3 taksite ya da kredinin sonuna eklerler parayı dimi 500-600 lira neyse. Ama yooook bir kere iyi bir şey olacak diye asla beklentiye girmeyeceksin.

Temmuzda başladık yeniden ödemelere Ziraat’a olan kredimize 250 lira, Vakıfbank'a olana 300 lira eklemişler kredi taksitine eh olsun 100-200 denmişti ama sorun değil dedik. 3 ay bu şekilde ödedik 4. ay gene faizli 5. ay gene faizli 6. aya gelince gittim bankaya kalan taksitlerin tümünü gösteren evrak istedim verdiler. Vurgunu görünce şok oldum. Adamlar bu parayı kalan bütün taksitlerime eklemiş. Birine 38 aylık diğerine 51 aylık bindirme. Bu ne demek biliyor musunuz? Benim 3-4 bin liralık kredi taksitimi erteledi diye toplamda 12-13 bin lira faiz vurmuş toplam bakiyeye. Şok oldum!

Kardeşim şimdi siz bana destek mi oldunuz? 12 bin liraya 12 bin lira faiz vurmuş bunun adı soygundur. O dönem gidip 12 bin TL kredi çeksem 14-15 bin olarak öderdim şimdi benden gizlice 24 bin lira olarak ödetiyor. Destek adı altında ayıptır. Artık bu vatandaşı soymayı bırakın. Yetti canımıza.

Her konu başlığında vurgun olur mu yahu ülkede bu nereye kadar böyle gidecek anlayamıyorum. Deprem olur 10 lira ver, Korona olur yatacak yer bulamazsın, fabrikaların üç kuruşa satılır, borsan satılır, kanal İstanbul ayağına toprakların satılır, döviz kurundan ülkedeki her şey iki katı pahalanır, esnaf kepenk kapatmak zorunda kalır bir kuruş destek olunmaz, işsizlik %20'leri geçer, herkes bankalara borçlu duruma düşer.

Sonu yok ki bunun. Bitiyoruz. Hızlıca gidiyor her şey elimizden. Fakirleşiyoruz. Bazılarına sigara gibi geliyor keyif alıyor ama ölüyorsun...