Ali Keskinsoy'un "“Allah razı olsun” duasının önemi" başlıklı köşe yazısı

Değerli kardeşlerim; bizler için en güzel örnek olan Resulullah (sav), öyle muazzam ifadeler kullanıyor ki, ahlakının güzelliğini bizlere yansıtan, bizim de o ahlak ile ahlaklanmamızı isteyen Resullullah (sav) buyuruyorlar ki; “Allah için ihtiyacı olup ve size gelip bir şey isteyen kişiye istediğini verin. Bir kimsenin bir sıkıntısı var, kurtarılması gereken bir durumu var sıkıntısı var, onu o işten kurtarın. Birisi sizi davet ederse, düğünü vardır cemiyeti vardır, gayrimeşru işler de yapmıyordur, bu durumda ona icabet edin. Birisi size iyilik yaptığı zaman, ona mutlaka karşılık verin, sizde ona bir iyilikle mukabele edin. Karşılık vereceğiniz bir şey yok, garibansınız ona bir şey veremiyorsunuz, ihtiyacınız var, o zaman; onun iyiliğine karşılık verdiğinize kanaat getirinceye kadar ona dua edin.”

Birisi bize iyilik yaptı, ne yapmamız gerekiyor?

Bizim de ona iyilik yapmamız gerekiyor. Birisi hediye etti, bizimde ona bir hediye vermemiz gerekiyor. Ama altında ezilmeden, herkes imkanı nispetince. Zengin bir adamdır size pahalı bir hediye getirmiştir, illa aynı miktarda vermeniz şart değildir, neye gücünüz yetiyorsa o şekilde bir karşılık verin. Oldu ya buna da gücünüz yetmiyor? O zaman ona dua edin.

Ne kadar dua edeceğiz veya nasıl dua edeceğiz?

Yaptığı iyiliğin karşılığını ödediğinize kanaat edinceye kadar dua edin. Yani vefalı olun buyuruyor Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem.

Değerli kardeşlerim; bize iyilik yapan kişilere teşekkür edeceğiz, bu önemli bir şeydir.

Efendimiz Aleyhisselam; “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a teşekkür etmez” buyuruyor, biz vefalı olacağız teşekkür edeceğiz, birde dua edeceğiz.

Peki en güzel dua hangisidir? “Allah razı olsun...”

“Hocam Allah razı olsun çok mu önemlidir?” “Biz zaten bunu kullanıyoruz” diyeceksiniz. Kullanıyoruz, ama ne dediğimizin farkında bile değiliz...

Mesela şu kelimeyi duyarsınız;Yahu bir Allah razı olsun bile demedi.” Yani bu kadar basit bir şeyi bile söylemedi. Halbuki duaların en büyüğü Allah razı olsun duasıdır.

“Allah'ın azıcık razı olması her şeyden büyüktür” buyuruyor Yüce Rabbimiz Celle celalühu.

Sahabiler; Radıyallahu anhü ecmain, Allah hepsinden razı olsun, bakın “Radıyallahu anhu” diyoruz, Allah ondan razı olsun, onlara yapılan dua en güzel duadır, Resulullah öğretmiştir, Kur'an-ı Kerim'de de bu ifadeler vardır.

Dolayısıyla Allah razı olsun duası çok önemli duadır, ama bunu içtenlikle, gönülden söylemek lazım. Birde Allah razı olsunu herkese söyleyemeyiz. Kafir bir adama “Allah ondan razı olsun”, hele hele kafir ölen bir adama “Allah ondan razı olsun” asla denmez. Kafir ölmüş bir adamdan Allah razı olmaz.

Dünyadayken kafir bir adama Allah razı olsun şu manada denilebilir.

Yani “Allah ona hidayet nasip etsin” böylece ondan razı olmuş olsun diye söylenebilir. Ama bu duayı inşallah çok kullanalım, şuurla beraber söyleyelim.

Düşünün bizim yaptığımız ibadetler, askerimiz, polisimiz şehit oluyor sahabeler şehit olmuşlar, bizde şehit olmak istiyoruz.

Bütün ibadetlerde dünyadaki hedefimiz gayemiz nedir?

Allah'ın rızasına nail olmaktır, bundan daha büyük dua olabilir mi?

Allah razı olsun duasını şuurla beraber kullanalım, bize iyilik yapanlara karşıda son derece vefalı olmanın derdinde olalım.

*Bizi dinlediğiniz için Allah sizden razı olsun,

*Rabbim hepimize rızasını kazandıracak amelleri nasip eylesin.