Perşembe günü sabah saatlerinde Sakarya Valiliği'ne bağlı ekiplerin müdahale ederek tutanak hazırlamasıyla somutlaşan bir olay hem Karasu hem de Sakarya gündeminde yer buldu. İddialara göre Karasu Belediyesi'ne ait kamyon ve iş makinaları, Kuyumcullu Mahallesi sahil mevkiinde Maden (Karasu) Deresi ağzında biriken kumları toplayarak ilçedeki çeşitli santrallere götürdü. Bu çalışma kulaktan kulağa “Belediye kaçak kum satıyor” şeklinde yayıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürlüğü'nün dere ağzının tıkanmaması için kenara topladığı kumların belediye araçlarıyla taşınması ilçede uzun süredir konuşulurken, Sakarya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) bağlı ekipler dere ağzında kumun alındığı yerden, sahil yakınlarında belediyeye ait şantiyeye kadar belediye araçlarını takip etti. Şantiye girişinde belediye araçlarını durduran ekipler tutanak tuttu.

Yaz aylarından itibaren Karasu Belediyesi ekiplerinin toplayarak çeşitli şantiyelere götürdüğü kum miktarının 200 dolayında olduğu iddia edildi. Karasu ve Sakarya, iki gündür belediyenin kaçak kum ticareti yaptığı iddialarıyla sarsılırken, belediyeye ait araçlar Maden (Karasu) Deresi ağzından kum alırken görüntülendi. Görüntülerdeki kamyonların 15 Nisan 2023 tarihinde Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı'nın Malatya Doğanşehir'deki tesise giderek bizzat teslim aldığı kamyonlar olduğu görüldü.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Deniz kumu ya da dere ağızlarında biriken kumların satışı valilikler tarafından ihale yoluyla yapılabiliyor. Son olarak Sakarya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, 1 Mart 2022'de Karasu sahili liman mevkiinde stoklanmış haldeki 3 bin 200 ton deniz kumunun satışıyla ilgili ihaleye çıkmıştı.

Kıyı kenar kanunu kapsamında koruma altında olan bu alanda yapılan işlemlerde ilgili kurumlar tarafından cezai işlemler uygulanıyor. Karasu Belediyesi’nin kum taşıma konusunda bir sorun olduğu doğrulanırken Sakarya Valiliği tarafından da gerekli işlemlerin yapılacağı öğrenildi.