Uğur Büyük'ün "Denizköy ve Camitepe yeni imar planı" başlıklı köşe yazısı

Değerli okurlarım bir süre ara verdiğim köşe yazılarıma bu hafta tekrar başlamış bulunmaktayım. Siyaset, sosyal ve kültürel konularda yazmaya devam edeceğim. Yeniden merhaba diyelim.

Geçen sene Karasu Belediyesi tarafından hazırlanan Camitepe ve Denizköy mahallelerini kapsayan bir imar planı gündem olmuştu. Sayısız itiraz ve tepkiye rağmen belediye bu konuda geri adım atmadı ve planı bakanlığa sundu.

13.05.2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen cevapla birlikte yapılan bütün itirazların reddedildiği, Karasu Belediyesi’nin önermiş olduğu planın aynen kabul edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Sondan başladık işin başına dönelim. Bu planın asıl amacı ilçemizin uzun yıllardır bir problemi olan sahil kenarındaki 675’lik arsaların belediyeye geçirilmesiydi. Ekonomik sebeplerle vatandaşlardan satın alınamadı, bakanlığı devreye sokmaya çalıştılar kamulaştırma adına oda işe yaramayınca tek yol arsa takası kaldı. Gerçekten de tek mantıklı metotta buydu. Fakat iş uygulamaya geçince inanılmaz sıkıntılar ortaya çıktı. Peki neden?

- Nedeni şu sahil kenarında arsası olan bazı vatandaşlar bu arsa takasını kabul etmedi ve mahkemeye verdiler.

- Camitepe ve Denizköy’de çizilen imar planında büyük haksızlıklar ve arsa tecavüzleri oldu. Yurt dışında yaşayan onlarda mahalleli gelip yerlerine yapılan haksızlığı görüp mahkemeye verip haklarını aradılar.

- Kanuna göre bir vatandaşın arsasının en fazla yüzde 45’i alınabilir fakat bu planda yüzde 70’e varan haksızlıklar yapıldı.

- İki yer sahibi akrabanın birinin yüzde 30’u alınırken aynı arsa üzerinde diğerinden yüzde 50’nin üzerinde alımlar gerçekleşti. Daha sonra bu haksızlıklar giderilecek denilmiş. Şaka gibi!

- Arsalar bölünürken yola çıkış verilmeyen arsalar oluşmuş.

- Belediyenin kendi arsalarında herhangi bir hak kaybı oluşmazken tüm kayıplar vatandaşın arsalarında gerçekleşiyor.

- Kibar Holding’in arsasında da herhangi bir kaybı oluşmamış şansa bakın!

- Camitepe’nin merkezine dokunulmadı sadece sahil tarafındaki değerli kısmına imar planı çizildi. Belediyeye ait müstakil parseller oluşturuldu. Hayırlı işler…

Bunun gibi onlarca problem. Plan onaylandı. Geçmiş olsun. Seçim öncesi çok anlatmaya çalıştık. Bu bölgede yapılmak istenenleri. Sırada İhsaniye var. Benzer işler Kum Mahallesi’nde de yapılacak. Peki bu mahalle sakinleri bunları bilmiyor muydu? Biliyordu.

Camitepe - İshak Sarı – yüzde 33

Denizköy - İshak Sarı – yüzde 42

İhsaniye - İshak Sarı - yüzde 43

Ne diyelim sağlık olsun.