Hasan Kar'ın "5 N 1 K" başlıklı köşe yazısı

Duyduğumuza değil gördüğümüze şahitlik yapalım. Her zaman her yerde insani ve vicdani hareket edelim. İyi günler iyi haftalar…

Kıymetli okurlar dünyada pandemi sürecinde hemen her alanda belli başlı yaşanan sıkıntılar oldu. Mesela otomotiv sektörü için çip krizi yaşandı ve bu kriz tüm dünyayı sardı. Nerdeyse sıfır araç bulmak imkansız olmuştu. İsmini yazdırıp üç ay, beş ay bekleyip araç alınabiliyordu ve birde her ay düzenli olarak artan fiyatları alıcıya yansıtılıyordu. En azından benim o yıllar sorduğum bir marka için bu mümkündü. Gel zaman git zaman çip krizi bitti araçlar çoğaldı her ay artış olayı bitti hatta artışı bırakın tavsiye edilen satış fiyatının araç bedeline göre 200, 250, 300 gibi aşağısında satış yapılıyor. Burada her şey yolunda en azından şu anlık ama tuhaf olan bazı şeyler var. Bunu sizinle paylaşmak istiyorum.

Dolar yatay seyirde gidiyor biliyorsunuz. Doların artış olduğu dönemde; genel olarak özellikle de başta gıda olmak üzere sektör sahipleri bunu bahane gösterirlerdi hep. Eee şimdi yatay seyrediyor dolar. İşçilik maliyetleri bazı alanlarda gerçekten çok fazla ve karşılanabilir olmaktan çıkmış. Bazı alanlarda zam durmuş ama bazı alanlarda neye göre nasıl bilmiyorum zam devam ediyor. Bunun başında bazı gıda kalemleri (hepsi değil) mesela; şeker, yağ uzunca aradan beri yatay seyrediyor. Yaz dönemi sebze ve meyve fiyatları birazda olsa düşecektir. Aklıma 5 N 1 K geliyor… Aklımın almadığı alanlarda fiyat artışları için; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim? Lütfen biraz duyarlı birazda gerçekçi olalım. Her şeyin bir değeri ve ederi vardır. Bazı alanda fiyatlar yatay giderken bazı alanlarda dikey gitti mi dengesizlik olur, adaletsizlik olur, uzun vadeli ortam olamaz. Tüm bu yaşananlar özelinde hakkaniyet çerçevesinde değerlendirilerek emeğe, işçiye saygı ve sevginin olduğu bir yaşam diliyorum. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın.