Ayşenur Elmacı'nın "Engelleri ortadan kaldıralım" başlıklı köşe yazısı

Turizm bölgesi olarak anılan kumsalı ve denizi ile tarihi dokusu ve doğasıyla Sakarya’nın cenneti olan, bizlerin gözbebeği Karasu’muzun plajlarında değişik engelli gruplarımızın yaşadığı sorunları biliyor ve görüyoruz.

Karasu ilçemizdeki sorunlarımızdan yola çıkarak, ülkemiz genelinde plajlarda yaşadığımız sıkıntıları ele aldığımızda, engellilerimizin plajlarımızda yeterince ve istenilen düzeyde faydalanamadıklarını görmekteyiz.

Engellinin de bir insan olduğu kavramının geçmişi çok eski olmaması gerekli bilinçlendirmenin, özel eğitimin, yeni yeni keşfedilmesi nedeniyle maalesef dezavantajlı gruplarımızı göz ardı ettiğimiz, gerçeği bir Osmanlı şamarı gibi yüzlerimize inmektedir.

Dilerim bu şamar bugün olduğu gibi gerçekleri bize fark ettirir. Çözümlerinde, siz değerli yöneticilerimizle birlikte bu sorunu da çözüme kavuştururuz. Bedensel engellilerimizden yola çıkarak, koltuk değnekleri, manuel ve akülü sandalyelerde yaşamını sürdürmek zorunda olan engellilerimizin, plajlarımızdan bağımsız olarak bir görme engelli gibi tek başlarına destek almaksızın denize girmelerini, plajlarımızdan faydalanmalarını beklemek, yanılgı olur.

Bugüne kadar yaşanan süreç birey olarak engellilerimizin plaj ve denizlerimizden bırakın istenilen düzeyi, kısmen bile faydalanamadıklarını bilmekteyiz. Engellerimiz için birkaç çalışma yapılmış olsa da bu çalışmaların yetersizliğini biliyor ve görüyoruz.

Özellikle tekerlekli sandalyeli ve koltuk değnekli engellilerimiz için, kumsaldan başlayıp denize kadar ulaşım ve erişimini ve yürüme yollarının (bantlarının) her plajımızda oluşmadığını görmekteyiz. Bizler engellilerimizi, sosyal yaşama katmak, sokağa çıkarmak için alabildiğine çaba ve emek sarf etmeliyiz. 

Çözüm noktasında yerel yöneticilerimizin, plaj yönetim ve personelinin, insanlık ve çağdaşlık adına, gelişen dünyayla entegre olmaları gerekmektedir. Engellilerimizin denize ulaşımları karga tulumba şeklinde değil, teknik ve medeni çözümlerle sağlanmalı çalıştırılacak personelin mesleki eğitim çerçevesinde engelli psikolojisini, davranış kuralları ve işaret dilleri eğitimi ile donatılması gerekmektedir.

Karasu sahilimizde 4’ten fazla 5 bölgemizde engellilerimiz denize araçlarıyla rahatlıkla inebilmeleri için bir çalışma yapılsa onlara değer verdiğimizi göstermiş oluruz.

Ege bölgemizde engelli vatandaşlarımız için yapılan çok güzel çalışmalar var. Örnek çok. Yeter ki yapmak isteyelim.

Ben şahsi fikrim olarak Karasu Belediye Başkanımız İshak Sarı’nın bu duruma duyarsız kalmayacağını düşünüyorum.

Örnek olarak sahillerde engelli vatandaşlarımız için yapılan çalışmalar mevcut. Çok büyük bir maliyette gerektiren sorun da değil bu çalışmalar.

Bir engellimizin bile engelini ortadan kaldırabilirsek ne mutlu bize diyerek; şimdiden herkesin Kurban Bayramı’nı kutluyor, herkese iyi tatiller diliyorum.