Efendim günlerden bir gün, uzak diyarlardan eşeğini hem vasıta hem yoldaş yapmış tüccarın biri Bor ilçesinin pazarında mallarını satmak gayesi ile yola çıkmıştır. Yolda yorulan tüccar, bir ağacın altında dinlenmek ister, derken uykuya dalar. Kalktığında da toparlanır ve eşeğini alarak yola koyulur.

Bor ilçesine vardığında ahali sorar: “Nereden gelir, nereye gidersin?” Tüccar cevap, “Bor ilçesine pazar tezgahı açmaya geldim” diye yanıtlar. Ahali de “Pazar dündü. Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye” der ve ertesi gün kurulacak pazar için tüccara yol gösterir.

O vakitten sonra tüccar efendi, eşek sırtında teptiği onca yola mı yansın, yoksa mallarının haraç mezat elinde kalacağına mı bilememiş, kalakalmış oracıkta. Bir de kendi kendine düşünmüş: “Ben o kadar uyumuş muyum ya?” diyerek…

Gelelim günümüze… Uyuduk, uyandık ve bir baktık BMC yerinde yok. Eeee biz üretim yapacaktık, istihdam sağlayacaktık, işçi alacaktık, 3.meslek lisemizle protokol imzalayıp kalifiye işçi yetiştirecektik, o yüzden liseyi getirdik ilçeye ve yapacaktıklar, edecektikler… Biz o kadar uyuduk mu ya? Chery, tersane, BMC, biz uyurken gitmiş. Neyse ki Kibar var. Haydi, sür eşeği Kibar’a… Çeyrek asırdır yolda onlar da, anca buluşuruz o dev arazide. Haydi çıkalım yola…

Şöyle yakın tarihe dönelim. Tarih 13 Ocak 2019… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelince “Bu iş tamam, diğerleri gibi balon değil. Oldu bu iş” dedi Karasu’nun çiftçisi, esnafı, iş adamı, tatilcisi… Herkes kendine, ilçesine, iline pay biçti. Üç buçuk yıl dalgalandık da durulduk, “Gitti gidecek, bitti bitirdik” denildi. “Yok gitmez, dev gibi tesis duruyor yerinde” dedik. Günlerden 26 Mayıs 2022 oldu ve bir duyduk söküm başlamış.

Dediler ki “Üretim tesisini söküyorlar”. Biz de dedi ki, “Fabrikayı değil, umutlarımızı söküyorlar”. Artık büyük resim, büyük manzara falan kalmadı bakacak anlaşılan. Daha ne kadar büyüğünü arıyorsunuz bilemem. Ama anlayın ki “Kandırıldık” ey halkım. Hem de çok güzel kandırıldık ki haberimiz yok. Hiç de masum görülecek bir durum değil devletin bu kadar zarar uğratılması. Allah aşkı için vicdanınıza bir kulak verin ve öyle yorumlayın bu gidişi. Yoksa alın elinize tüccarın eşeğinin ipini, sürün daha ileriye… Yolda uyumazsanız pazara siz de varırsınız.