Nevtan Angün'ün "300 bin kişinin beklentisi boşa çıkamaz" başlıklı köşe yazısı

Karasu, siyaset platformunda il merkezinde her ne kadar üvey evlat olsa da Karasu, Kocaali ve Kaynarca başta olmak üzere Ferizli ve Söğütlü’nün de içinde olduğu bir kuzey platformu kurulmuştu. “Kuzey vekil istiyor” başlığıyla her hafta bir ilçede toplantılar düzenlendi. Kuzey bölgesinin elbette jeopolitik konumu ve nüfusu baz alınırsa öncülüğünü de Karasu ve en yakın ilçe olan Kocaali yaptı.

Kocaali, kendi içerisinde nüfus tutamayan ama dışarıya çok göç veren bir ilçe. Özellikle il merkezinde çok Kocaalili vatandaşımız yaşıyor. Karasu zaten bildiğimiz küçük il. Kaynarca da kuzey platformunda önemli bir ilçe. Ferizli ve Söğütlü de üvey ilçeler arasında yer alınca kuzey platformunda yer aldı ve ortaya 300 binlik bir nüfus çıktı.

Sakarya’nın nüfusunu 1 milyon civarı sayarsak, kuzey platformu yaklaşık 300 bin kişilik bir kitlenin sesi oluyor demektir. Sakarya’da vekil sıralaması yapacak partilerin, bir şehrin üçte birinin sesine kulak vermemesi herhalde delilik olarak nitelendirilecektir.

Baktığımızda Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar’a AK Parti “sahaya çık” demedi. Oysaki Acar, kamuoyunda istenen bir isimdi. Sebebi de güneyde Murat Kaya’ya yol verilmesi olarak nitelendirilebilir.

Karasu ve Kocaali’den ortak bir isim Selçuk Kılıçaslan, İYİ Parti’den aday adayı, güçlü isimlerden biri. Karasu’dan Ahmet Genç, AK Parti’den aday adayı, siyasette özlenen isim diyebiliriz. Lütfi Bayraktar da AK Parti’den aday adayı, bu yıl sıralaması merak ediliyor.

Hüseyin Avni Şahin, CHP’den aday adayı olacak diye beklenen isimdi. CHP, aday adaylık sürecinin uzatılacağı kulağımıza geldi. Ankara hesaplarına göre Şahin’e “çık” denilebilir. Recep Ali Küçük, MHP’den aday adayı oldu ve sıralama bekleyen önemli isimlerden. Recep Hoca da kendini eskitmeyen ve siyasette özlenen isimlerden diyebiliriz.

Oğuzhan Coşkun’un Saadet Partisi’nden aday adayı olması bekleniyor, somut bir adım atmadı. DEVA Partisi’nden Abdullah Çatalbaş istifasını verdi ve sıralamada ilk 2’yi hedefleyen bir isim. Karasu’nun aday adayı göz dolduracak sayıda diyebiliriz.

Karasu’nun adaylık beklentisi ise çok yüksek seviyede. Peki kuzeye kaçıncı sıra verilecek. Geçmiş yıllarda odluğu gibi Karasu’nun isimleri siyasi tabirle “dolgu” sırasında olursa seçmen sandıkta tepki verebilecek mi? Seçmenin akli iradesi, mikro milliyetçi mi olacak yoksa partisine biat düsturu ile “Kuzey güney fark etmez” mi olacak?

Bölgenin vekilinin öneminin ciddiyetini görmemiz gerekiyor. Bugüne kadar partisinin merkez ve güney adaylarının kuzeye ne gibi bir etkisi oldu bunu düşünmek gerekiyor. “Kuzeyden çıksa da etkisi olmaz” diyenlere aldırış etmeyin. Kuzeyin vekilinin kuzeye etkisi ve katkısı çok fazla olacak. Kuzey artık sıralamada dolgu istemediğini partisine duyurmazsa, aynı tas aynı hamam üvey evlat olmaya devam ederiz.