Nevtan Angün'ün "Karasu’nun seçim profilinde aday faktörü" başlıklı köşe yazısı

Yerel seçim sürecine girmenin arefesindeyiz. Kaldı 5 ay. Henüz adayların isimleri sokakta zikredilmiyor kısım kısım da kulislerde dillendiriliyor. Geçen yerel seçime göre farklı bir süreç geçirmemizin nedeni ise genel kongrelerin gecikmiş olması.

***

CHP ve AK Parti’nin kongrelerini tarihleri, adayların netleşmesini de geciktirdi. Geciktikçe vatandaşın merakı da artıyor haliyle. Peki seçim profili nasıl oluşur Karasu’da? Farklı senaryolar mümkün. Sokakta duyulan en olası senaryo ise Karasu’da ittifak yapılarak mevcut belediyenin karşısına çıkılması.

Genel seçimde kurulan 6’lı masanın temsilcileri ilçede ortak aday üzerine birleşmek için görüşmelere başladı muhtemelen. Bu görüşmeler, genel seçimdeki 6’lı masa havasında geçerse sancılı olacağı kesin. Çünkü liderlerin uzlaşamamaları, gelecek için güven vermemişti.

Eğer Karasu’da iyi bir ittifak örneği ortaya konulursa infial, yerini güvene bırakır ve Karasu halkı bıkmışlığın da verdiği hassasiyet ile ittifak adayını değerlendirmeye alır. Tabi burada adayın çıkartılacağı partinin de önemi büyük olacak, ilçe başkanlarının bunu masaya iyi yatırması gerekir.

***

Peki AK Parti cephesinde ne olur? Mevcut başkan İshak Sarı’nın aday olduğu senaryoyu değerlendirelim. Sarı, seçime girdiği 2019 yerel seçimlerinde daha ilk giriş olmasına rağmen bir önceki yılın genel seçimlerine göre Cumhur İttifakı’na yaklaşık 10 bin oy kaybettirmiş ve bu oy sayıları ile başkanlık makamına gelmişti.

Karasu’da seçmen sayısı arttı. Peki İshak Sarı oy sayısını arttırabildi mi? Bunu sahadaki tepkiyle tahmin edebilir, sandıkta alacağı oyla öğrenebiliriz. Peki Sarı aday gösterilecek mi? İşte bu noktada farklı tahminler yürütülebilir. Çünkü AK Parti’de adaylık konusunda kimse bir mutlak tahminde bulunamaz. Halkın tepkisini veya temayülleri çok da dikkate alan bir sistem yok üst kademede.

Ali İhsan Yavuz’un yeniden göreve getirilmesi ile bir bağlantılı tahmin yürütülürse o iş zor gibi denilebilir. Ama dedim ya, AK Parti bu hiç belli olmaz. Yavuz isterse olur. Büyükşehir’de Ekrem Yüce ile devam kararı alınırsa ki raylı sistem fikrimce bunu gösteriyor ve Yüce’nin çalışmaları da ortada… Birileri Yüce’ye de sorar mı, “İlçelerde kiminle çalışmak istersin?” diye? Sormazlar ya, üst akıl her zaman en iyisini düşünür (!) Tabi bu üst akıl Hendek ve Pamukova’da ne hikmetse dersini almıştı. Bu kez Karasu’da da alır mı bilinmez. Yüce’ye sorulursa belli ki Yüce, Karasu için olumsuz yanıt verecektir. Tabi bunlar hep ihtimal ama birer öngörüdür. Yaşayıp göreceğiz.

***

Bakalım AK Parti aday adaylarına ve muhtemel aday adayı olacak isimlere… Bazı basın yayın organlarında çeşitli isimler dillendiriliyor. Ömer Babalıoğlu’nun ismi geçiyor. Henüz net bir yanıtı olmadı. Muhalif kesimden gelen tepki ise, “Varsa niyeti şimdiden çıksın, etsin istifasını aday adaylığını açıklasın” şeklinde. Vatandaş, Babalıoğlu’nu zamanında TEDAŞ’ta her vatandaşın işini çözen Mehmet İsrpioğlu’nun çıkışına benzetiyor. SASKİ’de her vatandaşın talebine yetişmeye çalışan bir isim Ömer Babalıoğlu.

***

Aday adaylığını açıklaması beklenen iki muhtemel isim ise Karasu ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin meclis üyesi Yakup Ayar ile Eczacı Samet Altuntaş. Kuvvetli iki ismin de tahsili var, liyakatı var. Siyasi tecrübeleri var. Değerlendirilmesi gereken isimler fikrimce.

***

Aday adaylığını açıklayan Kamil Özen… İlk açıklayan ve sahaya çıkan Özen oldu. Sahada çalışıyor, geziyor, temas ediyor. “Yarışta ben de varım ve istekliyim” mesajını net veriyor. Erken çıkarak yıpratılmayı da göze aldı ve “Veremeyecek cevabım yok” diyor. Cesareti ve isteği takdire şayan adaylardan. Bağlantıları da kuvvetli.

***

Karasu için kulislerde gezen önemli bir isim daha var. Sokakta adı geçmese de çok kişi tarafından takdir edilen bir isim. Ailesi ve evi Karasu’da, işi Sakarya’da ve dünyanın her yerinde. Sebebi ise Sakarya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün başkanlığını yapıyor olması. Takımlarını yalnız bırakmayan yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda takımıyla giden ve gemisini terk etmeyen bir kaptan: Cevat Ekşi…

İl merkezindeki kulislerde Yüce’nin aday gösterilmesiyle birlikte Karasu’da da aday gösterilebileceğine dair ciddi söylemler dolaşıyor. Eğer ilçede aday konusunda bir anlaşmazlık ve gerginlik yaşanırsa bu toz dumanı bastıracak isim olarak işaret edildiğini bizzat duydum. Onu da yaşayıp göreceğiz. Kaldı ki Cevat Ekşi, çok kişinin işini çözen, liyakatli ve başarılı bir isim.

***

Peki muhalefet ne yapacak? AK Parti’nin adayını mı bekleyecek? Bu güven verecek mi seçmene? AK Parti ilçe adayını muhtemelen Ocak ayı başında açıklayacak. CHP’nin kongresi Kasım başında yapılacak ve taşlar yerine oturacak. Bu kongreden sonra Karasu için yukarısı bir karar verir mi? Karasu, ayrı işlenmesi gereken bir ilçe ve bu ilçede seçim almak için ittifakın tek adayda birleşmesi de tek şart gibi görünüyor. İttifak adayını Ocak’tan önce açıklamalı ve güven kazanmalı diye düşünüyorum.