Nevtan Angün'ün "AK Parti’nin beş adayı üvey evlat mı?" başlıklı köşe yazısı

AK Parti’de büyükşehir belediyesi adaylarının ilk kısmı açıklandı. Beklenen Sakarya adayına yer verilmedi ve gözler ayın 15’ine çevrildi. Büyükşehir adayının ardından da Karasu adayının açıklanması beklenirken aday totolar da havada uçuşuyor.

“Filanca yerden duydum”lar, “Sağlam yerden bilgi geldi”ler fısıltı gazetesi aracılığıyla yayılıyor. Ne tahmin yürütülse boş. Sakarya’dan çıkan listelerin Bolu tüneline gelmeden değiştiği AK Parti’de, aday açıklanma programında “kırmızı kalemi verin” diyen liderin olduğu bir partide kimse sağlam bir yerden duyum falan alamaz bunu unutmayalım.

Ancak yetkili kişilerin konuşmalarındaki şifreyi yakalarsanız bir öngörü yapılabilir o ayrı. Biz öngörümüzü belirtelim, tutarsa bahtımıza, tutmazsa yanılmış oluruz. Malumunuz AK Parti’de Karasu’nun beş aday adayı var. Bir de doğal aday olan mevcut belediye başkanı.

Hafta içi Karasu, iki AK Parti milletvekilini ağırladı. Tabi herkesin gözü kulağı vekillerin iki dudağı arasında oluyor haliyle. Karasu’ya ilk gelen Lütfi Bayraktar oldu. Önce aday adaylarıyla buluştu ardından ilçe basınını ağırladı. Basının da sorularını aldı.

“Karasu’da kırmızı çizginiz var mı?” sorusuna politik bir yanıt verdi Bayraktar. “Kırmızı çizgim, en yüksek oyu alan adaydır” mesajı verdi ve anketlerden çıkacak ismin tercih edilmesine vurgu yaptı. İlginç olan genel merkez tarafından bir anket yapılmadığına da değindi.

Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçimde kazanacak olan adayla değil, son genel seçimde yaşanan oy düşüşlerini telafi etmek adına yüksek oy alacak adayla seçime girme yoluna gittiklerini artık biliyoruz. Sakarya da bu nedenle sona bırakılan iller ve ilçeler arasında. Bayraktar da Erdoğan’ın bu şartını onayladı aslında verdiği yanıtla.

Ardından Ali İnci geldi Karasu’ya. Muhtarlarla buluşma programı düzenledi. Aday adaylarıyla görüşmedi bile. Program öncesi muhtarlar özellikle ilçe teşkilatına sordu. “Başka gelen olacak mı?” diye. “Hayır” yanıtı verilmiş edindiğimiz duyuma göre. Fakat muhtarlar, “Vekille dertleşir, içimizdekileri söyleriz” niyetiyle gittikleri toplantıda İshak Sarı ve AK Parti İlçe yönetimini de gördüler karşılarında.

Toplantıyı o an terk eden muhtarlar olmuş. İnci, diğer beş aday adayını “üvey evlat” yapan talihsiz bir konuşma yapmış ve “Adayım İshak Sarı’dır, arkasındayım” dercesine niyetini ortaya koymuş. Erdoğan’a işi bırakmamış sağ olsun adayı açıklamış. Diğer beş aday adayını bir anda ıskartaya çıkarmış.

O adayların tutumu ne olur bilemeyiz. Fakat İnci, o adayların, ailelerinin ve adayların peşinden gitmeye hazırlanan seçmenin oyuna ihtiyaç duymuyor demek ki. İnci, “Sarı, 18 bin oyla seçilsin yeter” diyor herhalde. Erdoğan’ın en yüksek oy hedefi umurunda olmasa gerek. Lütfi Bayraktar ile Ali İnci’nin söylemleri çelişiyor. Karasu bir haftada iki farklı söylem duyuyor. Peki bu durumda hangisi doğruyu söylüyor. Demek istemiyoruz ki “Ortada bir yalan mı var? Varsa kime ve neden?” demez mi seçmen?

EKREM YÜCE ve CEVAT EKŞİ

Sakarya Büyükşehir’de sular iyice ısınıyor. Hafta içi yapılan telefon anketinde sadece Ekrem Yüce ve Yusuf Alemdar isimleri geçti. Seçmen, “Acaba iki isim arasında mı kararsız kalındı” diye yorumda bulundu. Kulisler Ekrem Yüce’nin kalacağı yönünde hemfikir. Ama işin bir de diğer yönü var.

Karasulu işadamı ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Cevat Ekşi’nin adı ilk günden beri kulislerde dolaşıyordu. Son bir aydır da Ekşi’nin Ankara’daki yoğun temasları dikkat çekti. Bu da “Acaba Karasu’da sürpriz bir isim mi açıklanır?” sorusunu akıllara getirdi. Cevat Ekşi’nin Karasu’ya sağlayacağı katkıları daha önceki yazımda belirtmiştim. Kulis ve bağlantıları çok güçlü bir isim. Merakla biz de ayın 20’sini bekliyoruz. Karasu’nun adayı herhalde o günlerde açıklanacaktır. Sürpriz olursa şaşırmamak lazım.

KAFA KARIŞTIRAN ANKET

Lütfi Bayraktar ve Ali İnci’nin gelmesinin hemen ardından 10 Ocak günü Karasulu vatandaşlar 0312’li bir telefondan arandı. Telefon anketinde mevcut başkan ve aday adaylarının isimleri soruldu. Fakat iki aday adayının adına yer verilmedi. Zeki Yılmaz ve Kamil Özen’in adına yer verilmedi. İlginç bir şekilde İsmail Filizfidanoğlu ve İsmet Yavuzyiğit isimlerine yer verildi.

Böyle bir anketi genel merkez yapmaz, bu belli. Ya da Recep Tayyip Erdoğan’ın Zeki Yılmaz ve Kamil Özen için “kırmızı kalemi verin” demiş olması lazım ki neden desin? İhtimal vermiyorum buna. Anket bu yönüyle kafaları karıştırdı. Yapılma amacı da merak konusu oldu. Herkes bir anket yaptırıyor, herkesin anketinde de bir isim birinci çıkıyor. Bize gelen tepkilere bakarsak da çok kişi bu anketi alaya aldı ve gayri ciddi yanıtlar verdi.