Sakarya’nın en yüksek üye sayısı olan Karasu Ziraat Odası’nın delege seçimlerinde gözler cumartesi günü mahallelere çevrildi.

Aldığımız bilgiler doğrultusunda 15 gün kala askıya çıkması gereken listeler mahalle muhtarlıklarına asılmadığının altı çizildi.

Eskiden 52 delegesi bulunan Karasu Ziraat Odası’nın delege sayısı 50’nin altına düşürüldü. Aldığımız bilgiler doğrultusunda yaklaşık 8 bin 500 ila 9 bin 500 arası çiftçi kaydı, üyesi bulunan odanın başkanlık seçiminin mart ayında yapılması planlanmaktadır.

Mevcut Başkan Selami Arık’ın karşısına bir aday çıkacak mı henüz netlik kazanmadı ancak aday çıkarsa sonuç ne olur şu anda bunu kestirmek doğru olmaz diye düşünüyorum.

Mahalle analizlerimiz doğrultusunda, mahalle delege seçimlerine baktığımız zaman kazanan delegelerin başkanlık ile ilgili net bir açıklama yapmadığını gördük.

Muhtarların bir kısmının ise Başkan Selami Arık’a tepkili olduğunu, askıya çıkması gereken listelerin askıya çıkartılmadığı tarafımıza iletildi. Delege listelerini isteyen muhtarın bir kısmana bu listelerin verilmediği bazı muhtarlarımız tarafından bizlere iletildi.

Şu anda mahalle delege seçimleri tamamlandı. Mart ayında yapılması planlanan başkanlık için bir aday çıkacağı da konuşulmaya başlandı.

Ziraat odaları, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplin ve ahlâkını kollayıp gözetmek, çiftçilikle iştigal edenlerin meslekî hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Çiftçilik ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini, bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirilmesini, muhafaza ve pazarlanmasını sağlar.

Odaların başlıca görev ve yetkileri ise tarım ve çiftçilikle ilgili haber ve bilgileri toplamak, gerekli inceleme, endeks ve istatistikî çalışmaları yapmak ve yayımlamak, gerektiğinde ilgililerce istenilen bilgi ve kayıtları vermek.

Kamu ve özel kurum, kuruluşlara faaliyet konuları ile ilgili önerilerde bulunmak, işbirliği yapmak; ticaret ve sanayi odalarına, borsa, hâl ve mezbahalara, umumî sergilere, biçerdöver kontrolleri için oluşturulacak komisyonlara ve gerekli gördüğü diğer yerlere temsilci göndermek.

Tarımın gelişmesi için gerekli gördüğü mevzuat değişikliklerinin yapılabilmesi veya yeni mevzuat oluşturulması hususunda Birliğe önerilerde bulunmak. Tarım ve kırsal kesimin kalkınması için her türlü eğitim, yayım ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunmak, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, katkı ve önerilerde bulunmak.

Çiftçi kayıtlarını tutmak, çiftçilikle ilgili bilgi ve belgeleri düzenlemek, her türlü tarımsal desteklere ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri çiftçilere ve ilgili kuruluşlara vermek.

Çiftçilerin tarımsal girdilerini teminen her türlü faaliyette bulunmak. Yurt içi veya yurt dışı fuar, sergi düzenlemek ve katılmak, müsabakalar düzenlemek. Meslek ihtilaflarında hakem olmak, mahkemelere bilirkişi göndermek. Yurt içi ve Birliğin izniyle yurt dışındaki diğer meslek odaları ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

Bunları ben demiyorum. Bunları kanunlar diyor. O zaman yapılması gereken işlerin yapılması gerekiyor. Çalışmak gerek, daha fazla çalışmak gerek. Çok çalışmak gerek.