Trafik ve kasko poliçeleri olmak üzere sigortaları yapılan zamlar ve trafik sigortasına gelen yeni düzenleme konusunda Karasu Plus Sigorta Acentesi Sahibi İhsan Püskül, açıklamada bulundu. Püskül, “Son bir yıl da döviz, araç, yedek parça gibi kalemlere gelen düzensiz zamlardan sonra özellikle trafik ve kasko poliçeleri olmak üzere genel anlam da tüm sigorta branşlarına da aynı oran da hatta iki, üç katı oranın da zamlar yapıldı ve bu hem vatandaşları hem de sigorta acentelerini mağdur ettiğini belirtti.

FAHİŞ ZAM POLİTİKASI

Püskül, “Daha önceki yıllarda düşük bedeller ile yapılan trafik ve kasko poliçelerinden kötü sürücüler yüzünden büyük zarara uğrayan sigorta şirketleri bir de döviz farklarından dolayı parça tedarikinde de sıkıntıya düşüp zararlarını katlamaya başladılar. Hal böyle olunca yenileme dönemi gelen bütün sigorta branşlarına yüksek zamlar yaparak zararlarını dengelemeye çalıştılar. Bunu yaparken de iyi sürücü kötü sürücü ayrımı yapmadan herkesi fahiş zamlardan etkileyecek bir politika izlediler. Bir nebzede olsa haklı olduklarını düşündüğüm bu fiyat politikası hem iyi sürücüleri hem de biz acenteleri ciddi sıkıntıya soktu” sözlerini kullandı.

YENİ SİGORTA BASAMAKLARI

“Yılbaşından önce gündeme getirilen yeni trafik sigorta basamakları 12 Ocak 2023 tarihi itibari ile acentelere tebliğ edilerek 14 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe alınacağı duyuruldu” diyen Püskül, yeni trafik sigorta basamaklarının kapsamı hakkında da bilgi verdi. Püskül, “Artık sisteme 0’ıncı basamak ve 8’inci basamak diye iki adet basamak daha eklendi. 0’ıncı basamağın anlamı (kötü sürücü) yani bir poliçe yılı içerisinde üçten fazla kazaya karışıp ve trafik sigortasına giriş basamağı olan 4’üncü basamaktan yaptığı kazalardan dolayı 0’ıncı basamağa düşen sürücü demek (tabii ki bu düşüş kademeli olarak önce 3 daha sonra 2 ondan sonra 1 olacak şekil de devam ediyor) 4’üncü basamağın altın da kalan her sürücü trafik sigortasına en yüksek bir diğer tabirle cezalı bedel ödeyecek sürücü anlamına geliyor” dedi.

YÜKSEK BEDELDEN ÖDEMEYECEK

Püskül, “8‘inci basamağın anlamı (iyi sürücü) yani hiç kazaya karışmamış sürücü demek, sisteme giriş basamağı olan 4‘üncü basamaktan girip kaza yapmadıkça yenileme döneminde sırasıyla 5 daha sonra 6 daha sonra 7‘inci basamağa çıkıp en yüksek indirime sahip müşteri demekti. Artık buna bir de 8’inci basamak eklendi ki o da şu demek 10 yıl boyunca kazaya karışmamış sürücü indirim olarak 8’inci basamağı alabilir. Aslında yeni yapılan düzenleme bir indirim olarak kabul edilmese de şu şekilde yorumlana bilir. Artık iyi sürücüler geçmiş dönemlerde olduğu gibi kötü sürücüler gibi işlem görmeyecek ve 2023 yılından itibaren yüksek bedelli trafik sigorta ücreti ödemeyecek” diye belirtti.