Karasu'nun hem nüfus hem yüzölçümü olarak en büyük mahallesi. Yerleşik nüfusu yaklaşık 15.000 kişi, mevsimsel nüfusu yani yazlık nüfusu yaklaşık 400.000 kişi. Ne yol sorunu bitiyor ne elektrik kesintisi sorunu nede işsizlik problemi. Bunları da bir kenara bırakalım. En temel hizmet almamız gereken şey sağlık. Bunu da doğru düzgün alamıyoruz.

Allah aşkına gidenler zaten hak verecektir de gitmeyenler de bu yazımdan sonra meraktan bir gidip Öğretmenler Sitesi karşısındaki Yalı sağlık ocağına bir girsinler. 5-6 katlı bir eski apartmanın birinci katını sağlık ocağı yapmışlar. Sahibi sağlık ocağı yapılması koşuluyla bunu sağlık bakanlığına bağışlamış diyenler var fakat durum öyle değil. Bu bina sağlık çalışanları için lojman olarak yapılmış ama kullanılmamış. Daha sonra bina atıl durumda kalınca bir katını sağlık ocağına çevirmişler. Böyle bir binadan, böyle bir mimariden, böyle oda tiplerinden sağlık ocağı olur mu yahu.

İçeri girdiğin anda başlıyor huylanmalar. Hijyenik durmuyor belki temizdir, temizleniyordur fakat binanın yapısından mıdır renginden midir nedir pis duruyor. Hani zorunda kalsan muayene için belki gidilir ama kan vermek tahlil vermek benim adıma orada çok zor. Benim gibi birçok insanda bu yüzden bu hizmeti bir şekilde çarşıdaki sağlık ocağından almaya çalışıyor.

Yalı Mahallesi muhtarının sağlık ocağı ve bir polis karakolu kurulması için geçtiğimiz yıllarda çaba sarf ettiğini biliyorum fakat bu girişimler sonuçsuz kaldı. Üç mevsim 15.000 kişi yazın da 400.000 kişi bu sağlık ocağından nasıl şifa bulacak? Bu sağlık ocağına zorunda kalan doktorlar hariç çalışacak doktor bulmak bile sıkıntı. Ben doktor olsam böyle bir ortamda çalışmak istemem

İlk formül oradaki doktorlarla bağlantı kurup başka bir bina ya da dükkanın kiralanması olabilir. Tıpkı çarşıdaki sağlık ocağının karşısındaki aile hekimliğinin kirada olduğu gibi oranın kirasını çalışan doktorlar ödüyor. Benzer bir hamle yalı mahallesi için uygulanabilir.

İkinci formül bu işin yetkisi Sağlık Bakanlığında mı, kaymakamlıkta mı, belediyede mi, il sağlık müdürlüğünde mi nerede ise bu ucube bina yıkılıp yerine iki katlı düzgün bir sağlık ocağı yapılamaz mı? Bu yapılamıyorsa bir prefabrik sağlık ocağı bile bundan daha iyi olur. Yeni olur, temiz olur, ısıtması soğutması verimli olur ve depreme dayanıklı olur. Sağlık her şeyden önce gelir. Buradan bir Karasulu, bir Yalı Mahallesi sakini olarak yetkililere çağrıda bulunuyorum. Bu işi gündeminizin üst sıralarına alın.