8 Mart 1857'de New York'lu kadın tekstil işçileri şehrin zengin semtlerine doğru büyük bir yürüyüş düzenler. Daha iyi çalışma koşulları, on saatlik iş gücü ve eşit haklar gibi talepleri olan kadınların yürüyüşü polis tarafından şiddet kullanılarak bastırılır. 8 Mart 1908'de yine New York'ta düzenlenen eyleme 40.000 tekstil işçisi kadın katılır. 1857'deki büyük eylemi anan işçiler, aynı taleplere kadınlara oy hakkı ve çocuk emeğine son verilmesi taleplerini de ekler.

 

1910 yılında ise, Clara Zetkin'in önerisiyle Sosyalist Kadın Enternasyonali, 8 Mart'ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlamaya karar verir. 1911 yılında ilk 8 Mart gösterileri Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de gerçekleştirilir. Gösteriler üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra, New York'ta ünlü 25 Mart yangını gerçekleşir. Zorla çalışmaları için patronları tarafından fabrikaya kilitlenen kadın işçiler çıkan yangından kaçamayarak can verirler.

 

Türkiye'de ise 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı.

 

Şimdi gelelim günümüze. Yıl olmuş 2020, Feminist Gece Yürüyüşü diye bir gösteri yapmak istedi kadınlarımız. Taksim'de yasaklandı, İstiklal Caddesi polis barikati ile kapandı. 20-30 kadın tutuklandı o bölgedeki metro seferleri durduruldu. Yani ne diyelim tarih değişse de malesef bazı kafalar değişmiyor. Bütün engellemelere rağmen yürüyüşü gerçekleştiren kadınlarımıza da selam olsun.

 

Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun…