Efendimiz (s.a.v) buyurmuşlardır ki; “Ademoğlu Kurban Bayramı günlerinde Allah için kurban kesmekten daha güzel bir ibadet yapmamıştır.

“Kurban günlerinde Rabbimize en sevimli gelen amel nedir hocam?” diye sorsanız, vereceğimiz tek bir cevap var; “Allahuteala’nın rızası için kurban kesmektir.”

10.000 lira bir fakire yardım etsen, 100 bin lira bir kursa yardım etsen, çok güzel çok sevap, iyi bir amel, yap imkanın varsa, ama kurbanı kesmesen onun sevabını alamazsın. Kurbanın sevabı başka ya o yüzden çok önemli bir ibadet.

- Yüce Rabb'im hepimize kurban günlerine sağlık afiyetle ulaşmayı ve bu ibadeti hakkı ile ifa etmeyi nasip eylesin.

Kurban bir şükürdür muhterem müminler, Allahuteala'nın bize vermiş olduğu, canın malın her türlü imkanların bir şükrü mesabesinde,

“Ya Rabb'i sana çok teşekkür ediyorum, bak bir teşekkür göstergesi olarak da senin için bu kurbanı bu hayvancağızı sana hediye ettim yarabbi, Sen'in yolunda bunun kanını akıttım yarabbi” demektir muhterem müminler.

Kurban ibadetinin maddi ve manevi birçok faydaları var. Bunlardan en önemlileri belki de fedakarlık yapmak ve Allahuteala’nın emrine bağlılık göstermektir.

Neden fedakarlık yapıyoruz? Malımızdan fedakarlık yapıyoruz, malımızın bin lirasını bin 500- 2 bin, 3 bin lirasını... Neyse kurbana ayırıyoruz bir fedakarlık yapıyoruz ve Rabbimize itaat ettiğimizi gösteriyoruz.

“Allah'ım sen madem böyle bir emir verdin bende senin emrine canı gönülden boyun eğiyorum yarabbi” demiş oluyoruz.

Kurban toplumda kardeşlik duygularının kuvvetlenmesine, dayanışmaya yardımlaşmaya vesile oluyor.

Bakın şimdi kurban organizasyonları yapılıyor, yurtdışına kurbanlar gönderiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu organizasyonu yapıyor, bunlar güzel fırsatlar.

Fakat ben her zaman şunu söylüyorum; farz olan ya da vacip olan ibadetleri mümkün olduğunca bizzat kendi elinizle, gözünüzle, böyle 5 duyu organımıza hissederek yapınız.

İmkanınız varsa şöyle önceden bir hayvan pazarına gidin, hayvanınızı önceden seçin, görün. Eğer bahçeniz vesaireniz varsa, bir hafta önceden alın o hayvan besleyin, çocuklarınız onu görsünler, bunun şuuruna varsınlar, yani bu kurban ibadetinin farkında olsunlar muhterem müminler.

Bu ibadetleri unutmayalım, o yüzden önemlidir, bu duyguları en güzel şekilde yaşayabilmeniz için hissetmemiz lazım. Ama imkan yok, böyle bir fırsat bulamıyoruz, kendimiz kestiremeyeceğiz, kurban pazarlarına gidemeyeceğiz, edemeyeceğiz, o zaman bu yurt dışına göndermekte bir seçenektir onu da yapabiliriz.

Şimdi yurtdışında biliyorsunuz kesim bedelleri çok ucuz. Buradaki gibi değil, buradan daha ucuz, vacip olan kurbanımızı burada keseriz, yurt dışına da bir tane nafile göndeririz.

Ya da şöyle tercih edebilirsiniz. Bir evde üç - dört tane kesilecekse, bir tanesini burada kesersiniz, bir tanesini de yurtdışındaki muhtaç insanlara yoksul insanlara gönderebilirsiniz, ama kurban ibadetini elden geldiğince şöyle iliklerimize kadar hissetmeye gayret edelim muhterem müminler.