Kış boyu bir kişi evde kalır, diğer herkes fındık dikmek için tarla yolunu tutardı. Soğuk, kar, kış çaresizlik hat safhada. Öğlen yemeğinde tavuk eti varsa yılın şanslısı sın. Bide çalışırken ayağını kuruta biliyorsan ne ala!

Gazetemiz eski köşe yazarlarından Erkan Uğur ile yaptığımız kısa sohbette Erkan Uğur “Hacı Nihat Albayrak' ı gözlerdim, omuzunda koca bir balta gidip gelirdi her gün tarlasına. Hacı Fevzi Süt, Hacı Recep Ali Uğur... Yokluğu bilip hayatın gerçekliği ile yüzleşerek tutmuşlar tarla yollarını.

Yıllarca çalışılarak yapılan emeklerin mahsulleri, hep gasp edilmiş birileri tarafından. Zaten yokluğun kol gezdiği köylerde, bir de tefeci tüccarlar türemiş fazlası ile. Fındık daha toplanmadan, çaresiz kalan insanların ellerinden kuş misali akıp gidiveriyordu emekleri.

Dişini tırnağına takıp, geleceğe çocuklarına yatırım yapan dedelerin çocukları bu düzene dur demeliydi ve diyebilmeliydi. Dillerde yıllarca, kooperatifleşme hevesi dönüp duruyordu.

Bir gün her şey göze alınıp, Özgür Uğur liderliğinde köyün birçoğu Kooperatif temeli atmak için kolları sıvadı ve şuanda büyük bir başarıya imza atıldı.

İlk yıllarda küçük bir depoda, yıllık 150 ton fındık alınırken, bazı alaylı bakışlar arasında kararlılıkla devam ediyordu çalışma azmi. Sonra yine herkes ipin ucunu bir yerden tutup bin ton fındık stoklanacak bir depo yapıldı ve şuanda bu depo 1500 ton fındık stoklanacak kadar büyütüldü.

Açıldığı günde 150 ton fındık alan Kooperatif tonunu 1200’e çıkardı. Her yıl fındık hasadından sonra yaklaşık 900 tona yakın fındık alımı yapılıyor. Bununla beraber ilk zamanlarda 80 üyesi varken bu rakam bugün 125 kişi olarak devam etmektedir.

Projeye Özgür Uğur ve köylü kadar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ da inanmış olacak ki; fındık paketleme ve kavurma tesisi yapımı için kuruma 700 bin TL hibe vermişti ve şuanda o sistemde paketleme ve kavurma işlemleri de yapılmaktadır.

2021 yılında Paralı köyünde kendi fındıklarını işleyecek tesisi kurdu, Fundux markası ile fındık üretimi devam etmektedir.

Bilinçli tarımla beraber, bölgemizi tehdit altına alan birçok fındık ve bitki hastalığına Paralı Mahallesinde çok rastlanmamaktadır.

Artık 11 ay yat bir ay topla düşüncesi yerle bir olmuş, fındık ağaçları altında geçirilen zaman uzamıştır. Demem o ki, birlikten güneş doğar.

Bu durum aslında tüm mahallelere örnek olacak büyük bir başarının görselidir. Bu kooperatiflerin çiftçilere de desteği oldukça yüksek.

Paralı Köyü üretim de ki bilinci ile akıllı tarım uygulaması ile örnek mahalle olma gayretini her yıl göğüslüyor. Kendi emeğinizi, başkalarının vicdanına bırakmamanız ümidiyle.

Hayırlı haftalar.