Hasan Kar'ın "Bir karar verelim" başlıklı köşe yazısı

Herhangi bir konuya verdiğimiz değer ve önemi şöyle yorumlayabiliriz. Bir konuya hassasiyetimiz ne kadar duyarlı ise konuyu o kadar gündemimize alıyoruz. İnsanların bazı olaylara duyarsız kalabildiğini bazı olaylara ise yüksek seviyede tepki koyduğunun sebebi budur. İyi günler iyi haftalar…

Doğma, büyüme Karasulu biri olarak ve ayrıca askerlik hariç uzun süre hiçbir yerde kalmamış bu yaşıma kadar burada yaşamış biri olarak zaman zaman izlenimlerimi aktarıyorum. Geçtiğimiz aylar yine yazıya aldığım bir konuya tekrar değinmek istiyorum. Eskiden beri gurur kaynağı olan uzun sahil şeridimiz, kumun değerli ve güzel olması turizm için avantaj olarak hep yanımızda durdu. Son yıllarda kıyı erozyonu bu duruma balta vurdu. Umarım önümüzdeki yıllar erozyon için kalıcı çözüm alırız. Ağırlıklı olarak denize girilen ve cankurtaranların bulunduğu yer olarak liman mevki ile Akkum arası bu bölgede son beş - altı yıldır olta balıkçılığı yüksek seviyeye ulaştı. Bu son yıllarda dışardan ilçemize yerleşenlerle katlandı. Ben geçmiş yıllarda kıyıdan olta atıldığını hatırlamıyorum. Kıyıda gelişi güzel herkesin her istediğini yapmaması lazım diye düşünüyorum. Zaman zaman görülüyor ki Akkum’dan liman mevkiine kadar olta atılıyor. Bunun yasal düzenlemesi nedir? Bu konuda kanuni paydaşlar hangi kurum ya da kuruluşlardır? Bu kurum ya da kuruluşların bu konudaki görüş ve düşünceleri nedir? Açıkçası bilmek isterim.

Şimdi bu yazıyı okuyan ve o bahsi geçen yerde olta balıkçılığı yapan kişi bu yazıdan rahatsızlık duyacak. Ben bunu söylerken gerekçe ve alternatifi ile beraber söylemek isterim. İnsanların denize girdiği yerde oltanın birçok yönde sıkıntısı olabilir. Hem kum da hem de deniz içinde kopan kancalar, atılan yemler gibi. Olta balıkçılığı derneği var mı bilmiyorum. Varsa dernek ve bu alanda hobisi olan insanlar ile konuşarak denize girilmeyen veya az girilen yerler zaten belli. Kocaali tarafı veya Kaynarca tarafı. Burada yer belirlenerek olta balıkçılığı için bu noktalarda avlanma yapılabilirin cevabını arayabiliriz. Bu konunun önümüzdeki yıllar çok konuşulacağını düşünüyorum. Alınması gereken bir önlem varsa nasıl alırızı konuşarak alabiliriz. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın.