Karasu, eğitimde hayallerine bir bir yaklaşırken bazı hayallerinden de ne yazık ki biraz uzaklaşıyor. 17 yıldır basın sektöründeyim ve muhabirlik dönemimden beri “nitelikli okul, fen lisesi, sosyal bilimler, sınavla öğrenci alan…” dedik durduk. Nehayetinde sınavla öğrenci alan bir liseye kavuştuk. Emeği geçe herkese teşekkürü bir borç bilmek gerekir.

Lakin, zamanında SUBÜ yerleşkesi için mücadele verip, “Alın size bir-iki MYO bölümü” diye amortiye sevindirilmiş olmayalım. Sanmam. Ve yine lakin, sınavla öğrenci alan okulumuza kavuşmuşken bir hayalimizin de ebediyete kadar hayal kalacağı ihtimali de epey yüksek. Nedir bu hayal?

Edindiğimiz duyumlara göre MEB, her şehre bir fen lisesini yeterli görecek bir çalışma içerisinde. Sebebi, gerekçesi ne bilemiyoruz. Bu demek değil ki, Sakarya’ya bir fen lisesi daha verilebilir. Zor, hatta verilmez diyebiliriz. Zaten halihazırda dört fen lisesi var, bir kazanılmış ve yapılmakta olan fen lisesi var ve bir de sosyal bilimler lisesi var Sakarya’da.

Adapazarı’nda Sakarya Cevat Ayhan Fen Lisesi en başarılı okul. Serdivan’da 15 Temmuz Şehitler Fen Lisesi, Arifiye’de Necmettin Erbakan Fen Lisesi ve Akyazı’da Akyazı Eyyup Genç Fen Lisesi… Bir de 2021’de Hendek’in hak ettiği ve yapımı süren fen lisesi. Baktığınızda il merkezinde iki, güneyde ise üç fen lisesi… Ama kuzeyde yok. Hem de beş ilçeyi kapsayan kuzey bölgesinde.

Kaymakam Dr. Helvacı, geldiği günden beri mücadelesini verdiğini söyledi ve hedefinin Karasu’ya bir fen lisesi kazandırmak olduğunu defalarca vurguladı. Halen de mücadelesini verdiğine inanıyoruz. Fakat, bir konuşmasında “Fen lisesi kazandırmak o kadar da zor değil” demişti. Ama görülüyor ki artık çok zor. Eğer MEB’in her şehre bir fen lisesi kararı doğruysa.

Bu durumda Sakarya’nın gözde, öz evlat ilçeleri olan o malum çevre ilçeler de mi fen lisesi hake demeyecek? Ya da il merkezine de mi bir fen lisesi yapılamaz? Şu an için cevap kocaman bir HAYIR! Ümitsizlik şeytandandır ama şimdi il merkezinde kocaman bir Figen Sakallıoğlu Anadolu Lisesi gerçeği varken ve eğitimde ayrı bir cumhuriyet olan bu okul bile fen lisesine dönüşememişken kimse Karasu için hayal kurmasın. Karasu’ya fen lisesi hayal ama imkansız değil.

Karasu Atatürk Anadolu Lisesi’nin 90 kontenjanla sınavla öğrenci alması hiç mi iyi değil? Kesinlikle çok iyi. Kontenjan neden az? Herkesin üniversite mezunu olduğu ve 12 yıl kesintisiz eğitimin mezunlarının ne kadar çöp olduğunu ülkemizde görürken kontenjanın artmasını beklemek mantıklı mı olur?

Kontenjanın 90 olması zaten yüzde 15’lik dilime denk geliyor. Kocaali, Kayarca ve Karasu için 90 öğrencinin sınavla alınması, Karasu’nun eğitimdeki başarı oranını oldukça yükseltecek. Kontenjan ne kadar artarsa da başarı oranı ilk etapta düşecektir. Zaten zamanla kademeli olarak öğrenci sayısı artacak. Diğer taraftan burada eğitim verecek öğretmenlerin de sınavlı alınması gerektiği ve hatta müdürünün dahi bakanlık tarafından atanması halini unutmayalım.

Baktığınızda Sakarya Cevat Ayhan Fen Lisesi’nin kontenjanı 150, 15 Temmuz Şehitler Fen Lisesi’nin 180, Necmettin Erbakan Fen Lisesi’nin 150 ve Akyazı Eyyup Genç Fen Lisesi’nin 120. Bu arada, Karasu’da sınavla öğrenci alan bir okulun olması, ilçemizdeki özel okullarını da olumsuz etkileyecek. Belki bu okullara gidecek olan ve ilçe dışına çıkmak istemeyen 10’ar öğrenci KAAL’e (Karasu Atatürk Anadolu Lisesi) dönüş yapsa yıllık 250-300 bin lira kayıpları var demektir. Gerçi biri hala lisesini açamadı ya neyse, şimdiden onlara geçmiş olsun. Yolları açık olsun.

Neticede 90 kontenjanın zamanla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü talebiyle artacağı ihtimali de var. Talep varsa, başarı seviyesi yüksekse neden 120’lere çıkartılmasın değil mi? Zamanla görüp, meyvelerini toplarız inşallah. Ama bir süre fen lisesi hayali kurmayalım, yoksa üzülürüz. KAAL de ilçemize hayırlı olsun. Emeği geçenlerden bir kez daha Allah razı olsun.

Bu arada son bir bilgi de verelim, birebir görüşmelerden edindiğimiz bilgi, Karasu’da bir proje meslek lisesi ile proje imam hatip lisesi de yapılması gündemde. Eğitim için uzun vadede lezzetli meyveler verecek yatırımları sahiplenmek adına biz basın olarak elimizden geleni yapmaya hazırız.

MAVİ BAYRAK SAYIMIZ

Geçtiğimiz hafta il ve ilçe basınımızda Karasu’nun iki mavi bayraklı plajı olduğuna dair haberler yapıldı. İl merkezli kaynaklardan araştırılmadan yapıldığı için haliyle haber doğru sanıldı. Çok da önemli bir haber değil ama doğru bilgi vermek de çok önemli. Mavi bayrak, her yıl Haziran ayında değerlendirmeler yapılarak verilir. Karasu, 2020 yılında iki mavi bayraklı plaja sahipti. Sahil Park ve 32 Evler plajları. 2021 yılında yüzme suyu kirliliği nedeniyle Sahil Park plajı, mavi bayrağını kaybetti. 2022 Haziran da daha yeni geldi ve henüz değerlendirme sonucu belli değil.

TC Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Yüzme Suyu Takip Sistemi’ne göre Karasu’dan alınan üç deniz numunesi (Sahil Park, 32 Evler ve Küçükboğaz), 2021 yılında C sınıfı olarak belirlendi. 2018 ile 2020 yılları arasında ise deniz suyu numuneleri A sınıfı olarak sonuçlanmıştı. Yani C sınıfı ise mavi bayrak verilmez. Bu duruma göre 32 Evler’in de mavi bayrağı kaybetme riski var. Yani Karasu’da mavi bayrak sayısı iki değil, hali hazırda bir. Temmuz’a doğru ikiye de çıkabilir, biri de kaybeder sıfır oluruz.

Deniz suyunun neden kirlendiği ise şu an için netlik kazanmadı. Ama yağmur suyu hattının etkin olduğu iddia ediliyor. Limanın da trafiğinin sıklaşmasının etkisi var mı bilinmez. Ama kıyıda bu kadar yosunun ve kötü bir yosun kokusunun olduğu denize mavi bayrak beklemek de hayal. Karasu ve Sakarya Büyükşehir belediyeleri bu duruma önem verecek ve çözüm yolu bulacaktır beklentisi içerisindeyiz.