Türkiye Futbol Federasyonu, geçen hafta Süper Lig'de uygulanacak yeni yabancı kuralını açıkladı.

TFF'nin açıkladığı son yabancı kuralı şöyle:

2021-2022: 8+6

14 yabancıdan en fazla 8'i sahada olabilecek.

2022-2023: 7+5

Kadrodaki toplam yabancı sayısı 12 olacak, en fazla 7'si oynayabilecek.

2023-2024: 6+4

Kadrodaki toplam yabancı sayısı 10 olacak, en fazla 6'sı oynayabilecek.

Peki, Avrupa' da durum nasıl?

Premier Lig (İngiltere): Yabancı sayısı sınırsız. Transfer edilecek oyuncuların son iki yılda %75 milli takımda oynama şartı bulunuyor.

La Liga (İspanya): Avrupa Birliği vatandaşları yerli statüsünde. AB dışından ise 3 futbolcunun transferine izin veriliyor.

Ligue 1 (Fransa): AB vatandaşları yerli kabul ediliyor. AB dışı 4 yabancı transfer edilebiliyor.

Bundesliga (Almanya): Almanya'da 2006'dan beri ülkelere göre yabancı sınırlaması bulunmuyor.

Serie A (İtalya): Avrupa Birliği vatandaşları yerli statüsünde. AB dışından ise 2 futbolcunun transferine izin veriliyor.

14 yabancı ile geçen son 5 yılın 4'ünde Süper Lig toplam transfer bilançolarında kârda gözükürken en yüksek oyuncu satışlarının yapıldığı ve en fazla yerlinin yurt dışına gittiği dönem yine bu dönem oldu. Buna rağmen TFF'nin kısıtlama kararı almasını şaşkınlıkla karşıladım.

Yabancı serbestliğinden önceki 8 yılda, sadece 15 futbolcu yurt dışına transfer olurken, serbestlikten sonra ise bunun neredeyse 2 katından fazla yerli futbolcu yurt dışına transfer oldu. Yerli oyuncuların önü açıldı. Fakat dar zihniyet bunu göremiyor algılayamıyor. Futbolun başına tüpçüyü atıyorlar, futbolun başına yandaş müteahhit atıyorlar da bir tane futbolun içinden gelmiş adam atamıyorlar.

Fatih Terim'in canı çıktı bu kural yabancı kuralı değil Türk kuralı diye dilinde tüy bitti. Takımlar en fazla 14 yabancı oyuncu kayıt edebiliyorlar isterse 3 kaydet ister 5 kontenjanı doldurmak zorunda değilsin. Ama 14 tane Türk oyuncu kaydetmek zorundasın. Kural bu. Ama yok arkadaş anlamadılar. Bırakın bu geri kafalılığı futbolcunun yabancısı bilmem nesi olmaz iyi futbolcu vardır kötü futbolcu vardır. Sen Türk oynatana teşvik ver para ver ama sınırlama koyma bu kadar basit aslında...

Kulüpler Birliğine de çağrıda bulunuyorum. Bu yabancı sınırı dayatmasının karşısında dik durun. Kararın ertelenmesi için değil iptali için çaba sarf edin. Gerekirse maçlara çıkmayın, protesto edin, kulis yapın ve kamuoyunda baskı oluşturun. Türk futbolunu gene Tarık Çamdal'lı Alper Potuk'lu dar bir döngüye sokmayın. Bu kulüplerin parasına zamanına yazık etmeyin.