Karasu, eğitim alanında Sakarya’da dikkat çeken önemli gelişmelere sahne oluyor. Sınav dereceleri, projeler vs. derken il genelindeki pek çok ilçeden oldukça avantajlı ve başarılı bir tablomuz var. Eksiklerimiz elbette var. Yeniden o konuları açmak faydasız. Nitelikli lise, proje okulu, sınavla alım yapan okullardan maalesef yoksunuz.

Geçtiğimiz hafta içi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Karasu basınına geniş kapsamlı bir sunum yapıldı. LGS sonuçları kalem kalem açıklandı ve projelerden bahsedildi. Bunlardan biri de Karasu’nun üçüncü anaokuluydu. İhtiyaç vardır, yoktur tartışılır. Yakın vadede olmasa da uzun vadede “İyi ki yapıldı” denilecek bir proje olacaktır muhakkak.

Milli Eğitim Müdürü’müz Çetin Turhan, sunumda “Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’na baktığımızda öğrenci sayısındaki fazlalık göze çarpıyor. Demek ki alttan öğrenci geliyor. Anaokuluna ihtiyaç var” dedi. Dediği mantıklı. Fakat sonrasında akıllarda şu düşünce oluştu ve haberi yayına verdikten sonra alığımız duyumlarla da bu düşüncenin de mantık yanı ağır bastı:

Yalı Mahallesi’nde üç okul var. Aziziye desen o kadar, hatta eski hastane binası arazisinde yeni çok amaçlı bir okula daha kavuşacak. İncilli’deki tek okul İnönü, yıllardır taşınacak, oradan kalkacak söylentileriyle devam ediyor eğitime. İncilli zaten diğer mahallelere de yakın. Kabakoz’da ise bir okul var ve bütün yükü taşımaya çalışıyor. Duyumlarımıza göre de Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nda yer sorunu var ver sınıflar 45-47 kişiyi zorluyor.

Peki bu durumda Kabakoz’un acil bir ilk ve sonrasında da ortaokula ihtiyacı yok mu? Dört adet anasınıfının da tam dolu olmadığı bilgisine sahibiz. Kabakoz’da da sübyan okuluna verme alışkanlığı var. Karasu’nun üçüncü anaokulunu yapmak yerine bir ilkokul daha yapılması daha verimli olmaz mı kısa vade için? Uzun vade de zaten doğru bir yatırım olduğu da ortaya çıkacak. Aynı zamanda yeni bir ilkokul içerisinde de dört anaokulu sınıfı daha açılabilir.

Bu konuya tabii ki en doğru tespiti eğitim camiası yapacaktır. Ama Kabakoz Mahallesi’nin artık hızla genişlediği ve bir zamanlar avlak olarak kullanılan ve bele kadar suyla dolu arazilerde binaların ve sitelerin oluşmaya başladığı da ortada. Kuzuluk Mahallesi gibi yer sorunu olacağını da düşünmüyorum. Kabakoz’a bir ilkokul daha lazım gibi görünüyor ve mevcut okul artık doluluk bakımından S.O.S veriyor.