Bir siyasi büyüğüm (hem yaşça hem cüsse olarak) bana demişti ki: “Her konuya cevabı uluorta yazarak verme. Özelden görüş, muhatabına aktar, ister telefonla ister yüz yüze…”

Önce hak vermedim, sonra düşündüğümde “Yılların birikimi konuşuyor, haklı” diyerek verdiği tavsiyeyi kulağıma küpe yaptım.

Fakat hafta içi MHP Karasu İlçe Başkanı Sayın Münir Ali Kara, bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamasında çoğul eki kullanarak ilçe basınının siyasi partizanlık yaptığını belirtti. “Durumunuzu değerlendirin” başlıklı yazıda Sayın Başkan şu ifadeleri kullandı:

“İlçemizde basın kuruluşu idare eden arkadaşlarımıza da bir iki şey söylemek isterim. Basın mensubu olmak başka bir şeydir, bir siyasi görüşün militanı olmak başka bir şeydir. Geride kalan hafta yaptığımız basın açıklamasını kendi mecralarında yayınlamaya tenezzül etmeyenlerin CHP İlçe Başkanı’nın açıklamamıza verdiği yanıtı dakikalar içinde sayfalarında yayınlamaları dikkatlerden kaçmamalıdır. Bu arkadaşlar basın mensubu mu yoksa birilerinin yayın organı mı olduklarını sorgulamalı ve yol haritalarını da buna göre çizmelidir. Eğer işinizle siyasi görüşünüzle mesleğiniz arasında tercih yapamıyorsanız da kendi durumunuzu değerlendiriniz”

Sayın Başkan kurum adı vermemiş. Karasu’da yayın yapan basın kuruluşları belli. Sayısı bir elin parmağını geçmez. Eğer kast ettiği belli bir basın kurumu ise, bu konuyu telefonla muhatabıyla çözmesi beklenirdi.

Bu durumda tüm basın zan altında kalmıştır. Zamanında Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı’nın “Medyabar” sitesini kastederek ama isim vermeden yayınladığı basın açıklamasına tepki gösteren ilçe basını arasında gazeteci kimliği ile kendisi de vardı. Sonradan Sarı, “Ben ilçe basınını değil, Medyabar’ı kastettim” demişti. Ama lekesi üzerimizden gitmemişti.

Sayın Başkan, bugün de ilçe basınının tümü zan altındadır, eğer işaretiniz bir kurum ise. Eğer tüm basını kast ettiyseniz ve hiçbir basın sizin açıklamanızı yayınlamadıysa bunun nedneibi kendinizde arayınız.

Biz kendimiz adına cevap verebiliriz. Uluorta yazmak gibi bir niyetimiz bugüne kadar olmadı. Ama uluorta yapılan ithama aynı platformdan yanıt vermemiz gerekir ki vatandaşın bilgisi olsun.

Karasu Haberleri internet medyamızda MHP’nin basın açıklamasını en son 27 Ağustos 2021 tarihinde girmişiz. Bu tarihten sonra bazı açıklamalarını yayınlayamadığımız için de Sayın Başkan bize alınganlık göstererek basın açıklamalarının bize servis edilmemesini istediğini öğrendik ve kurumumuza servis edilmemeye başladığı durumuyla karşı karşıya kaldık.

Bu tarihten sonra da ilçe basını ortak grubuna atılan bir açıklamayı, kendi isteğimizle 21 Şubat 2022 tarihinde girdik. Bu tarihten sonra ortak basına da atılmamaya başladı.

Bunları neden yazmak zorunda kaldık? Tam bir yıldır MHP’li okurlarımıza bilgi ulaştıramıyoruz ve kendilerinin beklentisini karşılayamıyoruz. Bu nedenle de tüm MHP camiasından özür diliyoruz. Fakat bunun, bizim inisiyatifimiz dışında olduğunu belirtmekte geç de kaldık.

Sayın Başkan Kara, tüm basını kast eden açıklamasını yaptığı için açıklama yapmak zorunda kaldım. Kıymetli başkan, canlı basın açıklamalarında hiçbir basın temsilcisi yanında yokken Karasu Haberleri, tüm teçhizatıyla yanındaydı.

Açıklamalarını tek parça video olarak ve yazılı olarak yayınladık. Halen de sosyal medya hesaplarımızda ve Youtube kanalımızda, sitemizde mevcut. Ağustos sıcağında parti kapısında kamera, tripot, mikrofon, foto makine elimizde, saat 14:00’da olacak açıklama için dakikalarca gecikmeye rağmen bekledik ve yine yanınızda biz vardık.

Birkaç açıklama girilmedi diye ve türlü nedenlerle kurumumuza ambargo koyarak yazıyı servis ettirmeyi kestiniz, bize ulaşacak ortak basın gruplarında da sırf biz varız ve açıklamayı oradan alıp yayınladığımız için paylaşmamaya başladınız hatta gruplardan çıktınız. Şimdi de tüm basın içinde bizi de PARTİZANLIKLA suçluyorsunuz.

Siz attınız da biz mi yayınlamadık? Her şeye kendi pencerenizden bakmayın. Siz de bir gazetecisiniz. Hem partinizin hem de meslektaşı olduğumuz kurumunuzun başarılarının devamını diliyoruz. Haber ve açıklamalarınızı atarsanız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da HARFİ HARFİNE yayınlayacağımızı bilin, aksi halde bir daha kurumumuza partizanlık ithamı yapmayın. Elimizde olmayan nedenlerden ötürü yer veremediğimiz haberler için MHP’li okurlarımızdan bir kez daha özür dileriz. Bilin istedik ki mümessili biz değiliz. “Karasu’nun 10 ilçe başkanlığının haberlerine yer verip de neden bir tanesini sitenizde göremiyoruz” diye düşünüyorsanız sebebi Karasu Haberleri değildir.

SORUSUZ YANITLAR, YANITSIZ SORULARDAN EVLADIR

Geçtiğimiz cuma günü MHP’li heyetin Karasu’ya gelmesiyle bir “Anlatma ve Aydınlatma” toplantısı düzenlendi. Programdan dört gün önce de programın duyurusunu yapan bir haber, MHP Karasu İlçe Başkanlığı tarafından basına ve bize servis edildi, biz de görevimizi yaparak yayınladık.

Güzel bir program da oldu. Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız ve Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, partilerinin bakış açısını başarılı bir şekilde davetlilere aktardı. Biz de programa iştirak ettik ve anlatılanları basın olarak dinledik. Açıkçası sorulacak soruları da merak etmedik değil. Lakin merak olarak kaldı.

Program, konuşmaların tamamlanmasına kadar gayet başarılıyken, soru-cevap kısmı yapılmadan sonlandırıldı. Öğrendik ki diğer ilçe programlarına yetişmek için erken bitirilmiş. İl basınından edindiğimiz bilgiye göre de Adapazarı ve Kaynarca’da soru-cevap yapıldığını öğrendik.

Karasu’daki programa yüzde 90 oranında partili katıldı. Muhtarların bazıları da oradaydı. Vatandaş, genelde kendi partisi dışında programlara gitmez ama elbette vatandaş da vardı kafasındaki soru işaretlerini gidermek adına.

Programın en çok merak edilen kısmının da soru-cevap olduğunu çıkışta konuştuğumuz muhtarlardan edindik. Bir kısmı, “Soru soracaktık, onun için geldik” dedi. Bir kısmı olumlu konuştu, bir kısmı da anlatılanları eleştirdi. Konumuz bu değil.

Pazartesi günü bize servis edilen haberde, “Sosyal Gelişim Merkezi’nde düzenlenecek buluşmada milletvekilleri vatandaşın sorularını da yanıtlayacak” denildi ve “Genel Merkezimizin olaylara bakışını halkımıza anlatacak hem de halkımızın sorunlarını Genel Merkezimize iletecek. Bu bakımdan bu programlar büyük önem arz ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Biz de haberi bu sözlerle davet niteliğinde yayınladık ve “Karasulu soracak, MHP’li vekiller yanıtlayacak” başlığını attık. Zaten partililer o programa katılacaktı, başlığın önemi yok onlar için. Fakat vatandaşın katılımını sağlamak için öne çıkartılan ibareyi biz de başlık yaptık. Ama vatandaşın gözünde yalancı durumuna düştük.

Elbet olumlu soru sorulacaktır, elbet eleştirel soru sorulacaktır. Vatandaş kafasındaki soru işaretini çözecek ki, oyunu verecek. Yıldız ve Bülbül, konuşmalarını kısa tutsaydı soru-cevap yapılırdı ve vatandaş da gerçek anlamda AYDINLANABİLİRDİ. Lakin düşünülmüş olacaklar ki, anlatılanlar, sorulardan daha öncelikli ki, “Halkımızın sorunlarını Genel Merkezimize iletecek. Bu bakımdan bu programlar büyük önem arz ediyor” denilen ifade çok da önem arz etmiyormuş.

Vatandaşın aklına “Sorusuz yanıtlar, yanıtsız sorulardan evladır” düşüncesi de gelmiyor değil. Keşke vatandaşa birkaç soru ve sorun için mikrofon uzatılsaydı da soru işaretleri akıllarda kalmasaydı. Bir dahaki programa inşaAllah diyelim.