Karasu nüfusu 2021 yılında 66.852 iken 2022 yılında 68.844 olarak açıklandı. İlçe nüfusumuz bir yılda 1992 kişi olarak artış göstermiş. Fena bir artış değil fakat bunun ne kadarı doğum yoluyla ne kadarı göç yoluyla geldi? Göç yoluyla gelenlerin ne kadarı nitelikli ne kadarı Karasu'nun gelişimine katkı sağlayabilecek insanlar? Ne kadarı sığınmacı, hangi yaş aralığındalar gibi onlarca sorunun cevabının araştırılması lazım.

Ülkemizde nüfusu 250.000 kişinin altında 14 şehir bulunuyor. Yazlık kışlık nüfusumuzu düşünürsek bunların belediyeleri ile hemen hemen bizimde bütçemiz aynı. 50-70 milyon lira aralığında bir bütçe açıklıyor Karasu Belediyesi. Bir nüfus dengesizliğinin olduğu bir ilçede yani yazın 500.000+ bir nüfusa sahipken kışın yaklaşık 70.000+ kişiye eşit hizmet götürmek zorlaşıyor. Yaz aylarında mutlaka çevre belediyelerden ve büyükşehirden destek alınması gerekir.

Başka bir açıdan bakmaya devam edelim. İnşaat furyası önce herkesin kendi arsasına bir apartman yaparak satması ile başladı daha sonra sazı büyük firmalar aldı 3.000-5.000 daireli siteler ile devam etti. Günümüze geldiğimizde ise ikiz üçüz villalar yapımıyla sektör işliyor. Gelecek hamlelerde muhtemelen çarşının kentsel dönüşümü ile eskilerin yıkılıp yerlerine sıfır binalar yapılması ve şehir dışına tamamen izole bahçeli müstakil villaların yapılması şeklinde devam eder.

30.000 liraya yazlık sattık bu ilçede. İstanbul' da bir evin yıllık kirası kadar bir bedelle, sonra gelen insanlardan şikayet ettik. Bunlar düşünülmeden sadece anlık kâr etmek için hızlıca para kazanmak için yapılan şeylerdi. Sonucunda esnafa hiç bir kârı olmayan, buraya yatırım yapmayan, 60+ yaş grubu, ilçenin gelişimine katkı sağlamayan bir ponçik yazlık nüfusumuz oldu.

Peki şikayet ettiğimiz bu insanların dışındaki insanları ilçemize nasıl kazandırırız? İlçemiz nicelik olarak büyüyor fakat nitelik olarak malesef büyümüyor. Öncelikle bunu kabul edeceğiz. Sonra niteliğimizi nasıl arttırırız, ilçenin siyasi partileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, belediye, kaymakamlık ve büyükşehrin de katılımlarıyla planlanması sağlanmalıdır. Bize benzer gelişmiş ilçeler tespit edilerek örnek alınabilir, ilçenin eksikleri tespit edilerek yol haritası çizilebilir.

Neler mi yapılabilir mesela özel hastane. Defalarca dile getirdim, getirmeye devam edeceğim. Karasudan Adapazarı’na sağlık için ne kadar para akıttığımızın haddi hesabı yok. Adatıp ve MEDAR'ın önünde yoğunluktan park yeri olmuyor. Karasu artık bir özel hastaneyi rahatlıkla kaldırabilir. Arkadaşlar sadece bir kadın doğum ünitesinden milyonlarca lira kazanıyorlar. Bir çocuk doğumu özel hastanelerde 10.000-15.000 lira civarı. Bu paralar neden bu ilçede kalmasın? Biz neden en basit ameliyatlar için bile Adapazarı'na Kocaeli'ne gitmek zorunda kalıyoruz.

Neden burada bir alışveriş merkezi yok, neden bir tiyatro salonu yok, neden düzgün bir spor salonu, tenis kortu, basketbol sahası yok, trekking parkuru, doğa sporları yapılan yerler yok, stand-up gösterisi, konserler, festivaller, yarışmalar, söyleşi, imza günü, sergiler yok.

Neden yok arkadaşlar bunu düşünmeliyiz.