Karasu’nun 600 yıllık yapısı, restorasyon için gün sayıyor Karasu’nun 600 yıllık yapısı, restorasyon için gün sayıyor

Karasu’nun Hürriyet Mahallesi’nde bulunan tarihi Kelpaşa Camii’nin 600 yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilerek tarihi kültürel varlıklar kapsamında koruma altına alınması bekleniyor. Mahallenin Cami Düzü mevkiinde bulunan tarihi cami için 23 Kasım 2016 yılına ait 2717/1.Grup olarak tescil kararı alınmış. Fakat bu tarihten sonra hiçbir işlem yapılmamış.

KORUMA ALTINA ALINMALI

Karasulu Sanat Tarihçisi Yaşar Sarı, caminin 14.yüzyıla kayıtlı olabileceğine dikkat çekti. Sarı, “Tarihçi, mimar ve yazar Dr. Ekrem Hakkı Ayverdi, bu tür yapıları çatkı mimari mabedleri olarak nitelendiriyor. Bu cami de, çatkı mimariye uygun yapılmış. Orhan Bey zamanından Kanuni Sultan Süleyman zamanına kadar bu mimari yapılar kullanıldı. Kelpaşa Cuma Camii de 14.yüzyıl yapısını koruyor. Kültür Varlıkları’nın bu yapıyı koruma altına almaması çok ilginç bir durum” dedi.

TEKKE HİZMETİ VERMİŞ

Karasulu Tarihçi Oğuzhan Kır ise “Kelpaşa Cuma Camii, Sakarya Nehri kıyısında 8 köyün birleşiminde yer alıyor. Bayram namazları ve Cuma namazlarının kılınması için kullanılan bir mescid camiidir. Çevresindeki mezar taşlarına bakıldığında buranın bir tekke gibi hizmet verdiği de anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

TARİHİ BİN YILA DAYANABİLİR

Hürriyet Mahallesi Muhtarı Cumhur Özkan da “Camimizin tescillenmesini ve koruma altına alınmasını istiyoruz. Turizme kazandırılabilir, tekrar ibadete açılabilir. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz” derken Hürriyet Mahallesi Merkez Camii İmam Hatibi Mustafa Ayter, “Evliya Çelebi’nin bu bölgede barınıp, bu camiyi yaptırdığına dair söylentiler de var. Bu da tarihinin bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor” şeklinde konuştu. Mahalle sakinlerinden Mustafa Aslan ise “Bu cami bir divan camii. 7-8 köyün birleştiren bir cami ve bu camide yemek ikramları da olurmuş. Babalarımız, dedelerimiz böyle anlatırdı” diye konuştu.